tisdag 15 februari 2011

Alla hjärtans dag middag

Igår var det så alla hjärtans dag. Jag hade planerat en riktig gourmetmiddag för mig och Patrik som skulle ätas i lugn och ro när Julia och Linus somnat. Så trevliga är vi. ;-) Jag ville testa något jag inte gjort tidigare och kollade runt både länge och väl innan jag hittade något som föll mig i smaken. Och resultatet blev fullpott faktiskt. :-)

Till förrätt serverades pancettalindad getost med rödbetscrudite. Det blev riktigt gott. Färska rödbetor har jag aldrig ätit tidigare så det blev en ny smakupplevelse. Patrik tyckte också att det var jättegott. Han åt tre förrätter.... Till detta drack vi ett glas champagne.

4 port

4 skiva(or) getost, Fransk chevré, ca 50 g per portion
8 skiva(or) pancetta
2 msk flytande honung
1 kvist(ar) rosmarin
1 knippa(en) rucola

Rödbetscrudité
2 st rödbetor
1 msk olivolja extravergine
salt
svartpeppar från kvarn

Skala och skiva rödbetorna mycket tunt (gärna på en mandolin, en platsbräda med ett mycket vasst knivblad) i en matberedare eller på ett rivjärn. Blanda med olivolja, salt och peppar. Linda två pacettaskivor i kors runt getostskivorna. Stek dem i en stekpanna några minuter på varje sida tills getsoten börjar smälta. Hacka ner lite rosmarin i honungen. Lägg upp rödbetskruditén på tallrikar, toppa med ruccola och lägg till sist på den pancettalindade getosten. Ringla lite rosmarinhonung över och servera direkt.

Recept från Tasteline.

Till huvudrätt blev det lammstek och potatis- och jordärtskocksgratäng och en tomatsalsa. Riktigt gott. Speciellt gratängen föll mig i smaken. Tror att den här kommer ersätta vanlig potatisgratäng framöver. Den smakade verkligen mycket så att säga. :-)

4 port

1 kg benfri lammstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan

Gratäng
400 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
2 gula lökar
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ½ dl riven cheddarost

Tomatsalsa
250 g körsbärstomater, gärna olika färger
2 schalottenlökar (jag tog en halv rödlök)
½ dl hackade färska kryddor, t ex rosmarin, timjan
2 hackade vitlöksklyftor
rivet skal av ½ citron
1 msk chilisås
1 krm salt
1 tsk honung

Gör så här
Börja med att förbereda gratängen. Skala och skiva potatis, jordärtskockor och lök. Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg det i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering. Efter att köttet är färdigt, höj temperaturen till 225 grader. Ställ in gratängen tills den har fått fin färg. Ca 20 minuter.

Lammstek
Sätt ugnen på 125 grader. (Jag hade inne min i 175 grader då det var det gradantalet som oftast nämndes vid lammstek) Salta, peppra och krydda köttet med örtkryddor och vitlök. Stek i nedre delen av ugnen till 58 graders innertemperatur, ca 1 tim och 20 min. Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min. (Jag använde stektemperatur och ställde den på 63 grader)

Tomatsalsa
Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken tunt. Blanda ingredienserna till salsan och låt den stå i rumstemperatur medan köttet och gratängen tillagas.

Skiva köttet tunt och servera med gratängen och salsan.

Recept från Arla.

Till detta drack vi ett rött riojavin från Spanien, Marqués de Murrieta Ygay Reserva (nr 2612). Vid första smakningen gillade jag inte vinet, men när man ätit och sedan drack, ändrades karaktären rejält. Det smakade perfekt ihop med lammsteken.

Till dessert blev det kaffe och chokladfondant tillsammans med en skopa vaniljglass och passionsfrukt. Vuxen chokladsmak.

4 port

100 gram smör
150 gram mörk choklad, gärna 70%
2 st äggulor
1 st ägg
0,5 dl strösocker

Servera med
färska bär
vaniljglass

Tillagning
Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant. Servera med vaniljglass och färska bär.

Recept från Tasteline.

1 kommentar:

  1. Dra mig baklänges vad gott det lät! Å vad duktig du är! Jag hade gett upp bara på de krångliga namnen ;) KRAM Maria G

    SvaraRadera