Julia har häpnadsväckande klarat sig trots att vi har hostat och nyst och bacillerna anfallit henne från alla håll och kanter. Att 3/4 i en familj ligger utslagen innebär vissa praktiska problem. Vi har fått stor hjälp av våra föräldrar som snällt kommit med matkassar och diverse läkemedel till oss för att underlätta vår tillvaro. :-)
Igår kände jag för första gången på veckan ork och vilja till att laga mat. Tidigt på morgonen när jag gått upp med Julia för att få iväg henne till skolan körde jag igång med en kalljäst pizzadeg. Receptet kommer ursprungligen från systembolaget, men jag hittade det här, hos Mårtenssons.
Pizzadegen blev riktigt riktigt bra. Det tyckte vi alla. Den här kommer vi helt klart att fortsätta att göra här hemma. Men det gäller då att vi planerar våra pizzamiddagar då degen ska jäsa i 12-24 h. :)
Då det skulle bli första riktiga middagen tillsammans på hela veckan gjorde vi det lite extra fint med levande ljus och servetter. Bara för att fira att vi ser slutet på den här sjukdomsperioden.
Vi testade ett nytt vin, vilket vi båda insåg var rätt onödigt. :) För hur mycket smak känner man när man legat i influensa? Inte så mycket kan jag tala om. Men det lilla vi kände tyckte vi om så vi testar det igen när vi har mera tillförlitliga smaklökar. Vinet heter Coto De Imaz och är en Rioja från Spanien. Kostar 101 kr på systmebolaget och går under kategorin kryddigt och mustigt. Det gillar vi. ;)
För att lyxa lite extra slängde jag ihop en chokladmousse på mjölkchoklad och som toppades med lite riven vit choklad. Det blev en god mousse med lite speciell smak tack vare muscovadosockret. Jag tycker chokladmousse är svårt. Faktiskt både att göra och att få till rätt smak och konsistens på. Ska det vara hela ägg eller bara gulan? Mörk choklad eller ljus? Chokladmousse är svårt. Hur brukar ni göra?
Chokladmousse
4 personer
100 gram choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 rågad tsk ljus muscovadosocker
Vispa upp grädden i en större skål, den ska inte vispas hårt utan vara mjuk och fluffig. Smält chokladen, tillsammans med muscovadosockret över vattenbad. Smält den försiktig så att den inte blir varm. Råkar du ändå smälta den lite för hårt så att chokladen känns varm, låt den svalna innan du fortsätter.
Blanda i äggulorna i den smälta chokladen och rör noga så att allt blandas. Du kommer nu ha en tjockare "massa" av choklad och ägg. Blanda ner den i grädden. Rör försiktigt till en början, när chokladen börjar blanda sig med grädden kan du ta en ballongvisp och röra med. När du har en jämn smet kan du ta några visptag med ballongvispen för att vispa in lite luft i moussen.
Recept på kalljäst pizzadeg
1 bakplåt
500 g vetemjöl, 8-9 dl
10 g jäst
1½ tsk salt
2 tsk socker
3 dl kallt vatten
2 msk rapsolja eller olivolja
10 g jäst
1½ tsk salt
2 tsk socker
3 dl kallt vatten
2 msk rapsolja eller olivolja
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt de övriga ingredienserna Arbeta samman degen i en köksmaskin i ca 10 minuter. Täck över skålen med plastfolie och ställ den att jäsa i kylen, 12-24 timmar. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Kavla sedan ut den på en ugnsplåt. Lägg på fyllning. Baka i maxvarm ugn tills pizzan fått fin färg.
Skönt att ni är på bättringsvägen!! :-)
SvaraRaderaTack Petra! Ja detta var verkligen en pers. Vi har klarat oss från att bli sjuka samtidigt fram tills nu. Nu vet vi hur det är, så nu behöver vi inte pröva det fler gånger. :-)
Radera