Detta var en maträtt som man inte slänger ihop bara så där utan det tog tid. Men har man tid så är just sådan här matlagning så rolig. :)
Först skulle olika grönsaker fräsas mjuka. Sedan i med nötfärs som bryns innan detta ihop med krossade tomater blir en mustig köttfärssås.
I den här lasagnen finns ingen bechamelsås utan ostsåsen är istället crème fraîche blandat med riven parmesan.
Så det färdiga resultatet! Riktigt gott blev det!! :D Till skillnad från min "vanliga" lasagne hängde den här ihop bra från början då den inte var lika rinnig. Patrik var riktigt förtjust i ostsåsen. Då vi med influensa i backspegeln inte har hela smakpaletten åter måste denna vara en riktig femma, för vi tyckte ju trots sämre smak att det blev riktigt riktigt gott.
Vinet till blev det som fanns kvar från gårdagen, Coto De Imaz. Tyckte vi passade riktigt bra även här.
För er som vill testa, här kommer receptet.
Lasagne 6-8 port
2 skivor bacon
2 gula lökar, fint hackade
2-3 vitlöksklyftor, rivna
2 morötter, rivna
2 selleristjälkar, finhackade
2 tsk torkad oregano
600 g nötfärs
2 burkar krossade tomater, jag tog Mutti finkrossade tomater
salt och svartpeppar
färsk basilika
lasagneplattor
100-150 g riven parmesanost
5 dl crème fraiche
Klipp baconskivorna i små bitar och fräs dom med oreganon tills baconbitarna fått fin färg.
Lägg i grönsakerna och stek tills de mjuknar och får lite färg, ca 5-10 minuter, rör om då och då.
Rör ner färsen, bryn snabbt och häll i de krossade tomaterna. Fyll den ena tomatburken med vatten och slå det i grytan, salta och peppra ganska generöst. Ta bort bladen från basilikan, finhacka stjälkarna och tillsätt dom i grytan. Låt såsen koka upp och sedan puttra under ett lock som ligger lite på glänt i 60 minuter, rör om då och då.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter, rör om då och då. Tycker du såsen börjar se för torr ut så späd med mer vatten. När såsen kokat färdig så river du ner basilikablad, ta i så många du tycker behövs.
Blanda samman crème fraiche och det mesta av osten, spara lite ost till att strö över innan det ska in i ugnen.
Ställ in formen mitt i ugnen, först 30 minuter med folie sen ca 10-20 minuter utan, lite beroende på vad du har för lasagneplattor. Känn med en provsticka så du är säker på att det är klart.
Så kul att du testat lasagnen och framför allt att du också gillade den. Vi gjorde en laddning senast i helgen när vi hade goda vänner här på italiensk afton och de blev också väldigt förtjusta.
SvaraRaderaTack för länken,
kramar