söndag 25 september 2011
Idag vankas det bullar
En av mina favoritkokböcker är A piece of cake av Leila Lindholm. Där i finns hur mycket som helst som man vill sätta tänderna i. Ett av mina favoritrecept är blåbärsbullar. Det är inte mycket som slår det här bullreceptet faktiskt.
Grundrecept
18-24 bullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, dvs 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, ägg och smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2 1/2 dl blåbär, frysta eller färska
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
1 ägg till pensling
mandelspån eller pärlsocker
Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning. Dela degen i två och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred hälften av smörkrämen över degen. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål. Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt. Gör likadant med andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån/pärlsocker. Grädda dem till fin färg långt ner i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna och njut! Inget går upp att baka på äkta smör, man känner det direkt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
MUMS måste provas! Ser ju så gott ut! Smidig bullform du har!
SvaraRaderaÅh, vad gott. Jag kommer gärna på fika. Ikväll? ;-)
SvaraRaderaKram
Petra; det är en vanlig muffinform. Jättesmidigt då de ej flyter ut på plåten.
SvaraRaderaSara; du är så välkommen så, kaffet är klart 17.30. ;)