
En av mina favoritkokböcker är A piece of cake av Leila Lindholm. Där i finns hur mycket som helst som man vill sätta tänderna i. Ett av mina favoritrecept är blåbärsbullar. Det är inte mycket som slår det här bullreceptet faktiskt.



Grundrecept
18-24 bullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, dvs 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, ägg och smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2 1/2 dl blåbär, frysta eller färska
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
1 ägg till pensling
mandelspån eller pärlsocker
Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning. Dela degen i två och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred hälften av smörkrämen över degen. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål. Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt. Gör likadant med andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån/pärlsocker. Grädda dem till fin färg långt ner i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna och njut! Inget går upp att baka på äkta smör, man känner det direkt.

MUMS måste provas! Ser ju så gott ut! Smidig bullform du har!
SvaraRaderaÅh, vad gott. Jag kommer gärna på fika. Ikväll? ;-)
SvaraRaderaKram
Petra; det är en vanlig muffinform. Jättesmidigt då de ej flyter ut på plåten.
SvaraRaderaSara; du är så välkommen så, kaffet är klart 17.30. ;)