
Huvudrätten för nyårsafton 2017 blev en ganska klassisk sådan; kött, gratäng och sås. Men vad gott det blev. :)
Förberedde det mesta dagen före och värmde sedan på. Köttet tillagades då förrätten fixades.
Rödvinssås 4 port
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin, jag använde Copertino Reserva
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
Maizena
Fräs hackad vitlök, scharlottenlök och socker i 2 msk smör i några minuter. Ska inte ta färg. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Hit förberedde jag dagen innan.
Värm på såsen. Red av med Maizena och smaka av med salt och peppar. Vispa i 2 msk smör precis innan servering.
Potatis- och jordärtskocksgratäng 6 port
300 g jordärtskockor
500 g mjölig potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
4 dl grädde, 36%
2 tsk salt
1 msk citronsaft, pressad
1 msk viltfond
Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en stor kastrull och tillsätt rosmarin, fond och grädde. Låt småkoka ca 20 min utan lock tills potatisen mjuknat.
Rör om så det inte bränner fast i botten. Smaka av med salt och citronsaft. Häll över i ugnssäkra i en stor form. Hit går att förbereda. Innan servering sätts gratängen in i ugnen för att få lite färg och bli genomvarm.
Rostas ca 900 g 4-6 port
Marinad
1 dl rött vin
2 kvistar rosmarin
1-2 lagerblad
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk olja
Salt
Svartpeppar
Rör ihop och häll i en plastpåse. Lägg i köttet och låt marinera ett dygn.
Serveringsdagen
Sätt ugnen på 150 grader. Tag fram köttet i rumstemperatur ca 60 min innan det sätts in i ugnen.
Låt köttet få lite yta i stekpannan ihop med lite smör. Salta och peppra lite.
Använd en ugnstermometer och sätt den på 57-58 grader för ett medium kött. Minska för rödare och öka för mer välstekt. Temperaturen stiger ca 4 grader i köttet när det vilar så sätt inte temperaturen för högt.
Sätt in köttet mitt i ugnen. När det kommit upp i temperatur tas det ut och slås in i bakplåtspapper. Låt det vila 10-15 min innan det skärs upp.
Lite flingsalt förhöjer smaken ytterligare. :)
- Posted using BlogPress from my iPhone
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar