Egeninlagd västeråsgurka testade jag förra året och den blev så god. Kollade runt på lite olika recept och fastnade för ett från http://farbrorgron.blogspot.se/2014/03/inlagd-vasterasgurka.html?m=1. Här lägger man in gurkan i två steg vilket ger en riktigt god smak.
1 kg västeråsgurka
600 g vatten i steg 1, 200 g vatten i steg 2
2-4 tsk gula senapsfrön
200 g ättikssprit 12%
680 g strösocker
Dillkronor ca 10 st
100 g vanligt salt
Dag 1
Skiva gurkorna och lägg i en stor bunke. En mandolin är till bra hjälp. Mät upp 600 g vatten och 100 g salt. Blanda ihop detta och häll över gurkskivorna. Täck med plastfolie och låt stå framme i ett dygn.
Till en början täcks inte alla gurkor av saltlagen men bara lugn, det gör de efter ett tag.
Dag 2
Häll av gurkorna och låt dem rinna av i ett durkslag.
Ställ in dina burkar utan lock och gummilist i ugnen. Låt den komma upp i 100 grader och låt burkarna stå där i ca 15 minuter. Då är de rena.
Mät upp 200 g vatten, 200 g ättika, 680 g socker och 2-4 tsk gula senspsfrön i en kastrull.
Låt koka tills lagen är klar och sockret har löst sig.
Fördela gurkorna i glasburkarna ihop med dillkronorna. Häll på den varma lagen och alla senapsfrön. Förslut burkarna och låt svalna och ställ sedan i kylskåp.
Njut på mackan!! Men se till att göra stor sats, det går åt snabbt. :)
- Posted using BlogPress from my iPhone
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar