lördag 6 augusti 2016

Skaldjurspasta




Semestertid är tid för matlagning som tar lite längre tid. Man kan planera på ett bra sätt och i lugn och ro skapa i köket.

I Matmagasinet 2016 nr 8-9 hittade jag ett recept på skaldjurspasta som blev riktigt lyckat. Testa detta nu när tomaterna är riktigt goda och smakrika.

Det tar lite tid så ställ er inte i köket då ni redan är hungriga, det är ingen lyckad kombo.

4 port

1 burk kräftstjärtar
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
300 g pasta
50 g färsk spenat
1 tsk sambal oelek
2 dl tomatsås
Salt och svartpeppar
Parmesanost

Börja med tomatsåsen

Tomatsås
Ca 5 dl

Ca 1 kg blandade tomater
1/2 dl olivolja
1 röd chili
4-5 vitlöksklyftor, hackade
Några kvistar färsk timjan
Rivet skal av 1 citron
Salt och nymald svartpeppar
Strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Skär bort fästet. Lägg tomaterna i en ugnsform med snittytan upp. Ringla över lite olivolja.

Dela chilin på längden och kärna ur den. Fördela chilin och den hackade vitlöken över tomaterna. Toppa med timjankvistar och rivet citronskal.


Ställ in formen i ugnen och baka tomaterna i ca 40 minuter.

Ta ut formen ur ugnen och plocka bort timjankvistarna. Skrapa ner allt från formen i stor kastrull och mixa till en slät sås. Låt puttra på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite strösocker.

Ställ såsen åt sidan.

Hacka vitlöken och chilin. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Fräs grönsakerna några minuter.

Koka pastan enligt anvisningarna.

Vänd ner spenat, sambal oelek och tomatsås i stekpannan. Ha till sist i kräftstjärtarna så de blir varma. Smaka av med salt och peppar.

Blanda pastasåsen med den nykokta pastan. Servera pastan rykande varm med riven eller hyvlad parmesan på toppen.

Njut ett glas mousserande till. Tex El Miracle som enligt vår mening passar till det mesta. :)

Tomatsåsen som blir över är god som den är till pasta. Perfekt till lunchlådan dagen efter. :)





- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar