Det har varit lite av en tradition att åka hit varje år. Det verkar även vara en tradition att blåsa svinkallt varje år vi är där. :)
Man får lite julkänsla. Dricker kaffe och äter en julsmörgås vid brasan. Det var ett trevligt besök och vi fick med oss lite godbitar hem.
Efter Sägnernas hus blev vi inbjudna på tacokväll hemma hos Ulla och Arne. Jag passade då på att slänga ihop en äppelpaj innehållande gräddkola som jag gått och kikat på ett tag.
Det blev lite ändringar från originalreceptet som är ur Matmagasinet nr 10. En riktigt riktigt god paj blev resultatet. Den måste ni pröva. :)
Äppelsmulpaj med kola
10 portioner
6 äpplen
8 mjuka gräddkolor, jag använde verters orginal
2 dl mjuka milda
1 dl fiberberikade havregryn
1 dl dinkelflingor
2 msk kanel
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl råsocker (blev lite väl sött så man kan minska ner på sockermängden)
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg i en ugnsform. Klipp kolorna i mindre bitar och lägg över äpplena.
Blanda ihop övriga torra ingredienser. Häll i milda och rör ihop till en smulig massa. Höll över äpplena.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna något. Servera med vaniljkräm.
Vaniljkräm
1 vaniljstång
3 dl grädde
1/2 dl strösocker
2 äggulor
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en skål ihop med grädde och socker.
Vispa detta fluffigt. Vispa sedan i äggulorna i grädden. Låt vila en stund i kylen innan servering ihop med pajen.
- Posted using BlogPress from my iPhone
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar