lördag 30 november 2013

Nära nu





Imorgon är det första advent. Då byts ljusstakarna på bordet ut mot adventsljusstaken med röda blockljus. Bästa tiden på året är nu.

Vi längtar till tisdag då sotaren kommer för att provtrycka braskaminen! :D Tänk sen kan vil elda hemma i vår egen braskamin. Som vi längtat!

Ikväll kommer Patriks pipkompis och dennes sambo på middag. Igår bakade jag något så livsfarligt som choklad- och lakritsfudgekaka som vi ska till efterrätt ikväll. Vi får hoppas den blir bra så jag ger ett gott intryck på dem.

Receptet på vad jag tror är en riktigt god kladdkaka kommer från finfina bloggen Made by Mary.

Livfarlig Lakritsfudgekaka
12 port

Botten:
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 msk lakritsgranulat

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram smör
1 msk lakritsgranulat

Täck springformens botten med bakplåtspapper och smöra formen noga, sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och lakritsgranulat i en skål.

Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 5 sekunder.

Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Rör till en slät smet och addera därefter det avsvalnade smöret.

Häll ner smeten i formen och gädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter, kakan ska vara lös och "dallrig" i mitten. Låt kakan svalna på galler, ställ sedan in i kylskåp.

Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen. Rör ner lakritsgranulatet när det är 1 minut kvar av kokningstiden.

Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåpet över natten.

Innan servering: Pudra eventuellt kakao över kakan

OBS! Den här kakan är bäst dagen efter.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar