lördag 30 november 2013

Nära nu





Imorgon är det första advent. Då byts ljusstakarna på bordet ut mot adventsljusstaken med röda blockljus. Bästa tiden på året är nu.

Vi längtar till tisdag då sotaren kommer för att provtrycka braskaminen! :D Tänk sen kan vil elda hemma i vår egen braskamin. Som vi längtat!

Ikväll kommer Patriks pipkompis och dennes sambo på middag. Igår bakade jag något så livsfarligt som choklad- och lakritsfudgekaka som vi ska till efterrätt ikväll. Vi får hoppas den blir bra så jag ger ett gott intryck på dem.

Receptet på vad jag tror är en riktigt god kladdkaka kommer från finfina bloggen Made by Mary.

Livfarlig Lakritsfudgekaka
12 port

Botten:
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 msk lakritsgranulat

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram smör
1 msk lakritsgranulat

Täck springformens botten med bakplåtspapper och smöra formen noga, sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och lakritsgranulat i en skål.

Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 5 sekunder.

Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Rör till en slät smet och addera därefter det avsvalnade smöret.

Häll ner smeten i formen och gädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter, kakan ska vara lös och "dallrig" i mitten. Låt kakan svalna på galler, ställ sedan in i kylskåp.

Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen. Rör ner lakritsgranulatet när det är 1 minut kvar av kokningstiden.

Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåpet över natten.

Innan servering: Pudra eventuellt kakao över kakan

OBS! Den här kakan är bäst dagen efter.

- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 27 november 2013

Saffranssnurror med vit choklad och mandelmassa




Idag bakades det saffranssnurror med vit choklad och mandelmassa. :) Det är säkert jättepopulärt att jobba som hantverkare hemma hos någon som står och bakar gott fikabröd. :)

Saffranssnurror

Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 pkt saffran
1 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
17 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
100 g vit choklad / 100 g riven mandelmassa
1 st uppvispat ägg

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjöl.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Bred smöret över degen. Hacka chokladen och strö över. Rulla ihop och skär i skivor. I den andra river du istället mandelmassa.

Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 – 30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda i mitten av ugnen 5 – 7 min. Direkt när bullarna är färdiga pensla med uppvispat ägg. Låt svalna på galler.

Recept från Arla.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Work in progress

Idag händer det, vår braskamin har anlänt.

Alla vet ju hur det är med hantverkare. De säger att de ska komma ett visst datum men dyker oftast inte upp utsatt tid. Eller så är det bara vi som har den erfarenheten.

Hur som helst, idag klockan 08 skulle de vara här och börja. Vi skrattade lite och sa till varandra "ja ja, det blir nog bra". Sen gjorde vi inte så mycket mera.

När bilarna från firman stannar utanför huset strax innan 08 idag satte vi nästan frukosten i halsen. :) Va, kom de i utsatt tid!!!

Så det var bara att snabbt börja flytta på allt så de kunde komma fram och börja jobba.





Ska bli extra roligt att komma hem från jobbet ikväll och se hur det ser ut då. De stackars hantverkarna får stå ut med först att ha mig hemma till klockan 13 och sen kommer Patrik hem. Måste vara jobbigt att ha folk hemma när man jobbar. :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Pepparkaksbak

Igår gick det årliga lilla pepparkaksbaket av stapeln. Inte planerat utan i måndags kväll bestämde jag att jag sätter en deg så kan barnen baka på tisdag då det är lediga. Det är inte alla år jag orkat sätta en egen deg med i år fanns viljan. Testade ett recept från bloggen Söta saker. Den fick helt klart godkänt. Recept i slutet av inlägget.




Bagarna arbetar med sina degar.




Julia fixade sina pepparkakor helt själv i år. Jätteduktig! Linus fick lite mera hjälp. :)




Muminfigurer, djur och karategubbar samsas på plåtarna.




Linus favorit var Mårran. Eller som han själv sa "Mårganpepparkakor" :)




Första plåten färdig från ugnen.




Hela skörden. Gjorde halv sats av degen och det räckte då barnen lätt tröttnar annars. Nu bakade de ut hälften var och åt lite lagom.




Efter gräddning dekorerades några med glasyr och strössel.




Fina konstverk blev det som sedan åts upp till fikat. :)




Julia var väldigt noggrann och Linus tyckte hennes pepparkakor var så fina.

Hela huset doftade jättegott av pepparkakorna. Senare när Patrik träffade mig på gymmet sa han att även jag luktade pepparkaksdeg. :) Tror att det var något bra.

Recept på degen, från bloggen Söta saker. Jag gjorde halv sats.

1 msk kanel
1 msk mald ingefära
1/2 msk kardemumma
1/2 msk malda nejlikor
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl sirap
225 g farinsocker
175 g rumsvarmt smör
600 g vetemjöl
1 msk bikarbonat

Blanda allt väl och låt degen vila i kylskåpet under natten. Kavla tunnt, stansa ut kakor och grädda i 6-7 minuter i 200 grader.

- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 25 november 2013

Testning av glögg





Ikväll testade vi ovanstående glögg. Lättvinsglögg smaksatt med kanel och äpple från Herrljunga.

Det var en riktigt god glögg som föll oss båda i smaken. Doftar jättegott av kanel och äpple och smaken av dessa är tydlig. Kommer absolut att drickas igen.

- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 20 november 2013

Smak av Gotland och längtan till julen....

.... eller var det tvärt om? :)








Kvällen avslutades med saffransscones och Blossas årsglögg. Doften som spred sig i köket när sconsen gräddades och glöggen blev varm på spisen var ljuvlig.

Smaklökarna slog volter då vi åt sconsen ihop med inget mindre än äkta Gotländsk salmbärssylt. Oj vad gott det var!!

Receptet kommer från Pickipicki och var lite annorlunda än till vanliga scones då det var ägg i degen. Men de blev så goda!

Årets glögg var lite för stark för min smak. Patrik tyckte däremot att den var riktigt god.

Här kommer receptet på saffranssconsen. Pröva!!

4 bullar

0,5 g saffran
3 msk råsocker
knappt 0,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1 ägg

Mortla saffran och socker tillsammans. Värm mjölk och tillsätt socker-saffranblandningen, rör tills sockret löst sig. Låt svalna. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Nyp ner rumsvarmt smör. Tillsätt ägget samt mjölken och knåda försiktigt ihop till en slät deg. Forma fyra scones, picka med en gaffel och grädda på plåt med bakplåtspapper 10-15 min i 225 grader.

-Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 17 november 2013

En riktigt produktiv och skön söndag

Söndagar kan vara dagar som bara är en startsträcka till en ny arbetsvecka. Men det kan också vara dagar man hinner riktigt mycket på. Idag har det varit en sådan dag.

Igår kväll satte jag två degar som bakades ut idag på morgonen. Fusksurdegsbaguetter till frukost samt en frölimpa. Den lyckades jag dock inte med. Degen flöt ut på plåten och den blev mer platt och bred än hög. Vi får väl se vad den smakar.

På förmiddagen fick vi till ett gympass också. Det går framåt där måste jag säga. Men jag tror jag snart är framme vid en platå. Passen vi kör nu är två stycken som vi varvar om vart annat, tre gånger i veckan. Idag var det knäböj 3x5, bänkpress 3x5 samt marklyft 1x5. På knäböjen har jag nått upp i att klara 80 kg, bänkpressen 37,5 kg och i marklyftet 60 kg. :)

Dagens middag blev kycklinglasagne från bloggen Made by Mary. Den blev grymt god. Kika in på bloggen och testa.


Ute på altanen njöt Patrik av en pipa när mörkret hade lagt sig. Vi invigde en julklapp från förra året också. :) I väntan på den riktiga elden som vi fortfarande hoppas ska vara på plats innan advent.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Lingon- och kolapaj




I fredags bjöd jag på glutenfri lingon- och kolapaj på jobbet. Recept från bloggen Made by Mary.

Det var en god paj men det var svårt att få till det bra med den glutenfria pajdegen. Kommer absolut att göra den igen men då med vanlig pajdeg, gjord på vetemjöl. Ska ni göra den glutenfri tycker jag man kan minska ner mängden mjöl och smör så det blir mindre deg i skalet.

LINGONKOLAPAJ
8-10 port
pajform ca 24-25 cm i diameter

GLUTENFRI Pajbotten:
5 dl /300 gram Finax Glutenfritt Mjöl
1 msk strösocker
150 kallt smör
2 msk vatten

Fyllning:
4,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap

250 gram (ca 5 dl) lingon (det går bra med frysta och tinade)

1. Blanda samman Glutenfria mjölet med strösockret, tillsätt det kalla smöret skuret i kuber och tryck samman till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Linda in degen med gladpack/plastfolie och låt vila i kylskåp i 40 minuter.

2. Tryck ut pajdegen i pajformen och nagga botten. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter längst ned i ugnen. Låt sedan svalna på galler.

3. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelsvag värme i ca 50-60 minuter. Rör då och då i kolan med träslev. Kolan ska vara mukare i konsistensen än vanlig kola men gör gärna kulprovet för att känna av kolans konsistens innan du drar den från plattan.

4. Blanda ner lingonen och rör försiktigt runt med kolan. Häll ner i det avsvalnade pajskalet och låt svalna helt innan du serverar pajen. Den kan med fördel stå i kylskåpet i någon timma eller tre innan du serverar den.

Servera gärna med vaniljglass.

- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 16 november 2013

Julmarknad i Sägnernas hus

Idag var Patrik, jag och barnen i Sandhem på julmarknad ihop med barnens farmor och farfar.
Det har varit lite av en tradition att åka hit varje år. Det verkar även vara en tradition att blåsa svinkallt varje år vi är där. :)





Man får lite julkänsla. Dricker kaffe och äter en julsmörgås vid brasan. Det var ett trevligt besök och vi fick med oss lite godbitar hem.








Efter Sägnernas hus blev vi inbjudna på tacokväll hemma hos Ulla och Arne. Jag passade då på att slänga ihop en äppelpaj innehållande gräddkola som jag gått och kikat på ett tag.


Det blev lite ändringar från originalreceptet som är ur Matmagasinet nr 10. En riktigt riktigt god paj blev resultatet. Den måste ni pröva. :)

Äppelsmulpaj med kola
10 portioner

6 äpplen
8 mjuka gräddkolor, jag använde verters orginal
2 dl mjuka milda
1 dl fiberberikade havregryn
1 dl dinkelflingor
2 msk kanel
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl råsocker (blev lite väl sött så man kan minska ner på sockermängden)

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg i en ugnsform. Klipp kolorna i mindre bitar och lägg över äpplena.

Blanda ihop övriga torra ingredienser. Häll i milda och rör ihop till en smulig massa. Höll över äpplena.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna något. Servera med vaniljkräm.

Vaniljkräm
1 vaniljstång
3 dl grädde
1/2 dl strösocker
2 äggulor

Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en skål ihop med grädde och socker.
Vispa detta fluffigt. Vispa sedan i äggulorna i grädden. Låt vila en stund i kylen innan servering ihop med pajen.

- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 11 november 2013

Vi kunde inte motstå....


Vissa saker har man svårt att motstå. Vad det handlar om kan variera väldigt mycket. För mig och Patrik finns det en sak eller rättare sagt ett ställe som vi brinner för, Gotland. Ja det var ju ingen nyhet för er som läser här. :-)

Förra året gjorde vi ju något oväntat och åkte dit och firade jul i "vårt" hus, Bondestugan i Tofta. Det tycktes lite si och så om detta från vår omgivning. Men vi tyckte och tycker fortfarande att detta var en av de bästa jular vi haft någon gång.

I år valde vi att vara hemma. Eller rättare sagt jag valde, Patrik hade gärna åkt igen. :-) Men jag kände att då jag jobbar fram till 22e december blir det lite väl snålt med tid och sen ville jag inte åka från min mamma ytterligare ett år.

Men längtan är stark så vi bestämde oss idag att vi åker efter jul! :D Sagt och gjort, idag bokade jag nyårsveckan i Tofta istället. Så nu inleder vi det nya året på den plats vi håller kärast. Det kan inte bli annat än en bra start.


Snart sitter vi här igen och bara njuter. Det är få platser som får oss att slappna av så mycket som här. Eller föresten, det finns ingen plats som här. :-) Nedräkningen har börjat!

Fars dag del 2

Igår i kvällningen kom de två andra fäderna hem till oss, Arne och Thord, Patriks och min pappa. Deras farsdagspresent blev en trerätters middag tillsammans med sin andra hälft och oss. :-) Jag har ju tänkt och planerat den här matsedeln ett tag och jag tyckte själv att det blev riktigt lyckat. Av gästernas ord och miner så var de också väldigt nöjda och ingen gick hungrig härifrån.

Kvällen bjöd på som jag tidigare skrivit morotssoppa med smak av timjan tillsammans med parmachips och fusksurdegsbaguette. Soppan hittade jag på den ljuvliga bloggen Made by Mary, som förövrigt vunnit fina bloggpriser nyligen, vilket verkligen är välförtjänt. Baguettreceptet kommer från min andra favoritblogg Bara en kaka till som också nyligen vunnit fina bloggpriser. Även det väldigt välförtjänt. Har ni inte kikat in hos dessa damer måste ni göra det!


Huvudrätten kom även den från bloggen Made by Mary, kycklinggryta med smak av portvin. Riktigt riktigt bra blev grytan. Jag valde att servera den ihop med kokt potatis och kokt broccoli för att passa målgruppen bäst... :-)

Efterrätten, ja nu börjar jag bli tjatig, men även den kom från Made by Mary, lakrits och vaniljpannacotta. Jag serverade den ihop med björnbär. Här blev det stående ovationer kan jag säga. Jag ökade på mängderna lite för att portionerna skulle bli lite större samt använde mig av fint lakritspulver. Nästa gång, för ja givetvis blir det en nästa gång, då kan jag nog ta lite lakritspulver till för att få lite intensivare smak. Även detta receptet måste ni pröva. Himmelskt gott!


Lakrits- & Vaniljpannacotta, 6 portioner
6 dl vispgrädde
3 msk strösocker
3 tsk fint lakritspulver
3/4 dels vaniljstång
3 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Värm detta, tillsammans med grädde, socker och lakritspulver i en kastrull. Låt det få ett uppkok och dra sedan kastrullen från plattan. Låt svalna något, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Häll upp på mindre glasburkar eller skålar och ställ in i kylskåpet. Gärna över natten.
Servera med björnbär. 

Nu när denna middag är avklarad så måste jag börja planera för nästa bjudning. ;-D Blir nog förmodligen till första advent som den går av stapeln. ;-)

Fars dag del 1


Den här helgen blev inte riktigt som det var tänkt från början. Summan av kardemumman så blev det riktigt bra men ett tag såg det mörkt ut.

Helgen skulle innehålla jobb för min del, fredag kväll, lördag dag och söndag dag. På lördag förmiddag hör Patrik av sig och säger att han har vaknat med ryggont och kan knappt röra sig. Än mindre ta hand om Linus och Julia. Barnen fick delas ut till andra ett tag tills jag slutade, kompis och mormor. :-) Sen fick jag i den mån herr Eng tillät mig hjälpa honom med det mesta. Ibland kan han vara så egen.... :-)

Julia var med i sin första judotävling någonsin på söndag förmiddag. Det var en stor händelse i hennes liv och hon lyckades riktigt bra. I judon tävlar man efter viktklass och det innebar att Julia fick motståndare som tränat längre än vad hon har.

I hennes grupp var hon ensam tjej och mötte tre andra killar. Två av dem hade tränat betydligt längre än henne och var dessutom större. Hon mötte hårt motstånd men vann två av tre matcher. Första matchen vann hon ganska enkelt men i match nummer två blev det hårt motstånd och hon blev lite rädd och ledsen. Men hon kämpade sig till en riktigt värdig seger.

Tredje matchen var hon först tveksam att ställa upp i då hon fortfarande var lite skakad från sitt andra möte. Men hon gick upp på mattan och kämpade, oj som hon kämpade! Killen vann och det var även samma kille som sedan stod som segrare i gruppen.

Julia fick ta emot silvermedalj och kliva näst högst upp på prispallen! Stoltheten i mammahjärtat går inte att beskriva!!!


Hemma på eftermiddagen blev barnens egen pappa, Patrik, firad. Han fick mustaschgodis. :-) 


Samt ett presentkort på rakning med kniv hos en riktigt barberare. Det bästa var ändå att hans rygg var bättre och att han var mer rörlig och mindre smärtpåverkad. 


- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 10 november 2013

Fars dag

På söndag är det fars dag. Inte riktigt lika viktig som mors dag, men nästan. :D I år bjuder vi hem våra fäder på en tre rätters middag på söndag kväll, samt firar barnens pappa lite extra.

Vad som ska bjudas på har ändrats x flera men nu tror jag att jag har spikat menyn. Det enda som kan ställa till det är om min leverans av lakritspulver inte kommer med posten på fredag som jag räknar med. :-)

Menyn som kommer att bjudas på är följande;

Förrätt - Morotssoppa med smak av timjan och parmachips samt fusksurdegsbaguette.

Huvudrätt - Portvinskyckling och kokt potatis.

Efterrätt - Lakritspannacotta



Pannacottan kommer att serveras i små syltburkar som är inköpta på hem och hobby i Hjo. De rymmer 1,25 dl vilket jag tror blir precis lagom. Kände att det kunde vara roligt att servera i något annorlunda och det ser fint ut på andra matbloggar.

Efterrätten har jag haft svårast för att bestämma mig för. Det har gått från brownies med havssalt till äppelpaj med gräddkola till nu det sista lakritspannacotta. :-) Jag har till och med handlat hem ingredienserna till äppelpajen, men det kan vara bra ifall jag inte får hem mitt lakritspulver.

Vilket recept av lakritspannacottan det blir har jag inte bestämt mig för än. ;-) Det får vi se på lördagkväll vilket jag kokar ihop.

Hoppas att fäderna blir nöjda med detta dagen till ära. ;-)

- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 5 november 2013

Leilas saffran- och kardemummabullar


Försmak av julen och advent skapade jag här hemma idag. Prövad ett nytt recept, Leilas saffran- och kardemummabullar. Enligt receptet skulle det bli 14 st. Jag fick ganska många fler än det och tur var väl det. För jag tycke ändå att de blev nästan för stora och hade jag bara gjort 14, ja då hade de blivit monstruösa. ;-) Linus var med och hjälpte till och han tyckte de var riktigt goda.

Leilas saffran- och kardemummabullar ca 24 (jag ändrade lite i orginalreceptet) 

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 påse saffran
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 1 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special
  • Fyllning
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk kardemummakärnor
  • Ägg till pensling
  • Ljus sirap och vatten till pensling
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl strösocker
  1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt sedan mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter. 
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över smörkrämen.
  3. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor). Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  4. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
  5. Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.


Fyra veckor till advent




Den bästa tiden är nu. Alla förberedelser och planer inför årets julmånad. :) Jag älskar det! Varje år tänker jag att det här året ska jag förbereda och vara ute i god tid. Varje jul inser jag att jag ändå var ute i sista sekunden även det här året med allt för mycket. :)

Men i år, då blir det annorlunda. Därför har jag redan gjort en flaska glögg och idag testar jag ett nytt bullrecept med saffran, Leilas kardemumma- och saffransknutar. Bara för att verkligen veta hur jag vill ha det till mitt adventsfika. Det är fyra veckor kvar och tiden går fort.


Det här med att baka till jul. Vissa saker ska man ju bara göra; lussekatter, pepparkakor, knäck, ischoklad.... Men jag har börjat tänka till där lite. Ta lussekatter tex, de är jättegoda när de är nybakta. Men sen då, inte riktigt lika goda. Nu kanske detta inte gäller dina lussekatter men det gäller helt klart mina. De blir torra snabbt. Så de sista åren har jag slutat göra lussekatter utan gjort saffranssnurror med vitchoklad istället. Det har varit bättre.

Nu testar jag de här bullarna och kanske är det dem som bjuds till adventsfikat 1 december i år.

Vad har ni för måsten hemma till jul?

- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 3 november 2013

Det glada 20-talet

Igår gick vår 20-talsfest tillsammans med Micke och Petar av stapeln här hemma. Alla gick all in och vi lyckades riktigt bra måste jag säga. Det blev en riktigt trevlig kväll med många skratt. Precis som vanligt gick tiden alldeles för fort. Det spelar ingen roll när vi börjar så känner vi så när det är slut.

Maten gick dock inte i 20-tals tema utan den gick på tema höst. Alla tyckte det var riktigt gott. Jag var mest nöjd med förrätten. Menyn bestod av följande om någon är sugen att testa:

Fördrink - Autumn cowberries, mousserande med smak av lingon. Till detta serverades snittar bestående av tunnbröd, bonjour pepparrot, hamburgerkött och ruccola. Mums!

Förrätt -  Jordärtskockssoppa med parmachips och fusksurdegsbaguette. Till detta serverades ett vitt vin, Pinot Gris. Tips tog jag direkt från systembolagets drycknyckel och det blev verkligen klockrent. Förrätten blev riktigt riktigt bra.




Patrik gick verkligen all in. Vi såg vissa likheter med en viss Tom Selleck... :-)



Huvudrätten - lammfärsbiffar med smak av rosmarin och fetaost och till detta serverades en sötpotatisgratäng. Vinet vi skulle ha till var slut så det fick bli Bufera. Det var gott men jag tror det jag hade tänkt från början hade varit snäppet vassare. 


Ingen 20-talsfest är ju fulländad utan att man dansar Charleston. Så det gjorde vi ju givetvis, eller försökte i alla fall. ;-) 


Snyggaste pinglorna på stan. Peruk är väldigt bra tycker jag. Bara dra på huvudet och så klart. :-) 




Dessert - Dulce de leche pannacotta, något som i matbloggvärlden klassas som matporr. Det var gott men jag måste ändå säga att dulce de lecheglassen jag testade tidigare var mer matporrig. ;-D Kan vara att en viss person (läs Micke) kring matbordet pratade om en viss dansk arbetskamrats .... som gjorde att desserten blev lite av det mäktigaste slaget. ;-D Ha ha ha!!

Vi tittade även på svartvit stumfilm om en man som hade två kärlekar i livet; sitt lok och en kvinna. Kvinnan blev kidnappad och bortförd på ett tåg och mannen gjorde allt för att hämta henne tillbaka. Ni förstår vilken film! Två musikstycken spelades hela filmen igenom, om vartannat. Tror vi drömde om detta alla fyra i natt. 

Som ni förstår var det en superrolig kväll. Vi är redan i planeringstagen inför näsa all in fest. Den går med all säkerhet loss till nyår och just nu lutar det åt att bli tema Steampunk! ;-)

fredag 1 november 2013

Halloweenpartaj för Julia

Idag hade Julia bjudit hem några tjejer från sin klass för att fira lite Halloween. Förberedelserna kring detta har pågått länge.  Jag har bakat marängspöken, letat drinkrecept och karvat i pumpor. Att hitta pumpor tog sin lilla tid då jag givetvis alltid är ute i sista sekunden. :-) 

Det bjöds på monsterdrink, hamburgare med bröd och avslutningsvis fick tjejerna dekorera muffins. Allt var mycket lyckat. Med sig från kalaset hade alla fina egendekorerade muffins till sina föräldrar och syskon. ;-) 


Alla får var sin välkomstdrink. De var lite undrande över vad det var som var i glasen....


Värdinnan själv. 


Monsterdrinkar bestående av festis och grön karamellfärg, isbitar innehållande spindlar och gurka som dekor. :-) 




 Halloweenpumpa är ju ett måste att dekorera bordet med. 


Dekorationsdags. Idéen är tagen från jobbet där vi haft muffinsdekoration flera gånger.


Marängspöken i bur som bordsdekoration. :-) Recept från Allt om mat


Julia visar upp resultatet! Jag var mycket förvånad över att tjejerna inte åt upp alla muffinsen själva utan valde att ta med dem hem och bjuda sina familjer på. ;-)