söndag 9 september 2018

Sötpotatislasagne

Söndag och gott om tid för matlagning. Då är det kul att testa något nytt. Valet föll på sötpotatislasagne ur senaste numret av Matmagasinet. En rätt som kräver lite tid, mer än vad receptet sa. Mycket smak men inte så tung som vanlig lasagne. 



Ca 600 g sötpotatis
1 aubergine
1-1/2 squash beroende på storlek
1-2 tsk oregano
Riven ost

2 paket bacon

1-1/2 blomkålshuvud beroende på storlek
1 liten gul lök
5 dl mjölk
100 g riven parmesan
Salt
Svartpeppar
Redning

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka löken. Skölj blomkål och dela i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker bitarna precis. Tillsätt löken. Koka blomkålen mjuk, ca 20 minuter. Sila av vattnet. Häll tillbaka blomkålen i grytan. 

Mosa blomkålen med en gaffel. Tillsätt mjölk och koka ihop till en sås. Blanda i den rivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Red såsen till önskad tjocklek. 

Strimla baconet och stek i stekpanna. 

Skala sötpotatisen och skär dem i skivor på längden. Gör det samma med squash och aubergine. Stek auberginen lite snabbt på båda sidor i en stekpanna. 

Smörj en gratängform och häll först ett lager sås i botten. Lägg därefter ett lager med sötpotatis. Ovanpå detta aubergine och squash och sedan lite bacon. Krydda med oregano. Sedan ett lager sås. Fortsätt så och avsluta med sås och lite riven ost. Jag saltade inget extra då baconet och osten är salta i sig. 

Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 45-60 min. Grönsakerna ska vara mjuka. Känn efter med sticka. Tiden varierar beroende på hur tjocka grönsakerna är. 

Låt vila lite innan servering. :) 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar