söndag 14 oktober 2012

Kalas



Igår firades Linus utav släkt och vänner. Det var en stor kille som tog emot sina gäster och sedan var det full fart hela kvällen. Vi tackar så mycket för allt fint han fick. :-)


Öppna paket lär man sig tidigt. 


"Titta mamma vad jag fick!"


Linus har ju som ni vet ett stort intresse för bilar, främst då "raggarbilar". Så nu ska han inte bara få leka med bilarna utan även samla på dem. :-)


Gästerna bjöds på Kräftsoppa och linfröbröd, kaffe och marängtårta. Måste säga att det var idel beröm som kom angående maten. :-) Därför delar jag med mig av sopp-, bröd- och tårtrecept. :-)

Kräftsoppa 10 personer (väl tilltagna portioner)

1 purjolök, skivas tunt
8 st grovt rivna morötter
6 dl vatten + spad från kräftstjärtarna 
(Häll inte i allt spad på en gång, ta lite åt gången och smaka av i slutet så det inte blir för salt)

Koka ovanstående i några minuter. 

1,5 liter grädde
1,5 dl hummerfond
chilipulver
cayennepeppar
fryst basilika, ca 1,5 dl
1 pkt kräft- och räkost, 400 g

Ovanstående blandas i och får småputtra på plattan. 

3 små burkar kräftstjärtar i lake
400 g skalade räkor
3 st vitlöksklyftor

Skala och skiva vitlöken, fräs sedan räkorna och kräftstjärtarna i lite olja tillsammans med vitlöken. Häll sedan i dem i soppan. Nu ska allt bara bli varmt, för kokar den blir skaldjuren sega. Servera med bröd. 

Receptet till linfröbrödet hittar du här

Marängtårta med diam

3 äggvitor som vispas till hårt skum
1 1/2 dl socker 
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda i socker och bakpulver i skummet. Ta två bakplåtspapper och rita en rund ring efter en tallrik på varje papper. Smeta sedan ut marängsmeten på pappret i mallen. Grädda en botten högt upp i ugnen och den andra långt ner i 45 minuter. Byt sedan plats och grädda ytterligare 45 minuter. Ta ut och låt svalna. Drag bort pappret. För att lättare få pappret att lossna kan man pensla vatten på baksidan av pappret. 

3 äggulor
1/2 dl socker
3 dl grädde
2 dubbeldaim

Vispa grädden hårt. Vispa sedan äggulorna och sockret så det blir fluffigt. Blanda ihop. Hacka daimen och blanda i smeten. Fördela smeten mellan bottnarna och ovanpå. Frys i minst tre timmar. 


1 kommentar:

  1. Maten var fantastisk! Den ska göras snarast möjligt här hemma! :-)

    SvaraRadera