söndag 22 oktober 2017

Tomatpannacotta med vanilj och fikon
Igår hade vi Italiensk afton hos Gubben och Lilian. Vi hjälptes åt att laga mat och det var riktigt lyckat och mycket trevligt. När vi gick hem efter midnatt var vi så mätta att vi snarare rullade.

Vi åt antipasti och drack Prosecco, sedan blev det en pasta rätt med räkor, vitlök och citron. Därefter en ljuvligt god kyckling med parmesan och timjansås. Oj vilka smaker. En Masi Campofiorin tog vi till denna rätt vilket var toppen.

Efter dessa tre hade vi en mellanrätt och då fick tomatpannacottan komma fram på bordet. När jag hittade det här receptet på landleyskok.se kände jag att jag måste testa. Men var lite skeptisk. Den som nog var mest skeptisk var Patrik som hatar allt med krossade tomater.

Men alla runt bordet var överens, wow detta blev riktigt gott. Rekommenderas varmt!

4-6 portioner

Pannacotta
5 torkade fikon
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 burk Mutti Polpa finkrossade tomater, 400 g
1 dl vispgrädde
2 gelatinblad

Topping
1/2 dl hackad sötmandel
1 tsk socker
1 nypa salt

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Hacka fikonen i små bitar. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Ha ner fikon, vaniljfrön och stång, socker och krossade tomater en kastrull. Låt det puttra ihop under 10-15 minuter, rör om då och då så det inte bränner i botten. Slå sedan på grädden, rör om och tag kastrullen från plattan.

Lyft ur vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen. Blanda runt så gelatinet smälter och blandar sig med tomatröran. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst två timmar så att det stelnar.

Precis innan servering, hacka mandeln och rosta den i en stekpanna med socker och en nypa salt. Servera tomatpannacottan med rostad mandel på toppen.

Vilken rätt! Det smakar mycket av fikon och vanilj och smaken påminde mycket om jordgubbar.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar