tisdag 21 november 2017

Lussekatter på olika sätt
Dags att börja planera årets lussebullsbak. Jag tycker alltid att det är roligt att testa nya varianter när man bakar klassiska saker.

Det finns en sak jag inte ändrar på; Alltid smör i degen och det ska inte smältas. Sen kan jag variera, kesella, créme fraiche, ägg.... ja det finns flera varianter.

Idag testade jag att baka med créme fraiche. Det skulle göra dem mer hållbara och inte så torra. Receptet kommer från bloggen Söta saker. Jag har gjort om det lite, efter min smak.

Ingredienser

1 kuvert saffran (sammanlagt 0,5 g)
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör
4 dl mjölk
50 g jäst blå eller röd
2 dl créme fraiche
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
Russin

Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten

Mortla saffranet tillsammans med lite av sockret. Värm mjölken till fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med någon deciliter av mjölken. Rör ner resten av spadet. Häll i socker och saffran i degvätskan.

Dela smöret i mindre bitar och lägg ner i mjölken. Tillsätt créme fraiche, salt och ägget och rör ihop. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget. Degen ska vara lite klibbig men sammanhållen. Arbeta degen en stund, minst 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand.


Täck degbunken med plastfilm. Låt degen jäsa i ca 60 minuter. När den är färdigjäst, ta upp den på mjölad bänk. Dela i mindre bitar och rulla till lussebullar. Jag brukar väga varje degbit för att få jämnare storlek på lussekatterna. Ca 65 g per lussekatt tycker jag är lagom.


Sätt ugnen på 225 grader. Tag fram russin och lägg i en skål med vatten. Då torkar de inte ut lussekatterna. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under duk i cirka 45 minuter. Efter jäsningen tryck ner två russin i varje lussekatt. Grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Ta ut när de fått fin färg.


Blanda strösocker och vatten och koka ihop till en sockerlag. Låt svalna. Pensla bullarna rikligt med sockerlagen så snart de kommit ur ugnen. Låt svalna på galler.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar