söndag 21 januari 2018

Godaste svamprisotton

Igår testades ett nytt recept här hemma, risotto med kantareller. Det blev en riktig "wowupplevelse". Risotto är riktigt roligt att laga, men den kräver din fulla uppmärksamhet. Men som sagt, matlagning när den är som bäst. :)

Svamprisotto: 2-3 personer

250 g svamp, jag valde kantareller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl risottoris, jag valde Arborioris
1, 75 dl vitt vin
5 dl svampbuljong
1 dl parmesan
25 g smör

Dela svampen i lagom stora bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs svampen till vätskan kokat bort. Krydda med salt och svartpeppar och ställ åt sidan.


Hetta upp buljongen i en kastrull. Låt stå på varm platta. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök ett par minuter på medelvärme. De ska bli lite genomskinliga.


Häll sedan i riset och låt fräsa ett par minuter i kastrullen. Ska inte ta färg utan bli lite genomskinligt. Häll på vinet. Sänk plattan till låg värme och lägg på locket och låt vinet koka in någon minut. Håll koll så det inte kokar torrt.

Häll sedan på ca 1 dl buljong i taget och låt småputtra på låg värme tills vätskan nästan är borta innan du fyller på igen. Rör då och då. Det är färdigt på ca 20 minuter.

När riset är klart och har en liten kärna rörs svampen, parmesanost och smör i. Blanda försiktigt. Smaka av med salt och svartpeppar.


Antingen äter man risotton som en ensam rätt eller med något tillbehör. Vi lyxade till det med ryggbiff. :)


Till detta drack vi ett franskt rött vin.
Passade perfekt.Receptet kommer från bloggen Sandras Matkrypin. :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar