söndag 19 april 2015

35 + 36 års-kalas

Idag firade vi min 35-års dag och Patriks 36-års dag. Det var en fin dag så vi kunde sitta på altanen. Solen värmde skönt. Då vi träffar våra föräldrar så har ljudnivån en tendens att bli väldigt hög av någon anledning och att sitta utomhus gör det hela mer behagligt. :-)


Liselott och Patrik, 2005.


Liselott och Patrik, 2015. 

Det har inte hänt så mycket, eller vad säger ni? ;-) 

Vi blev bortskämda med goda drycker, presentkort på massage, champagneglas och grilltillbehör. Det är ändå lite trevligt att fylla år.

Vad bjöd vi våra gäster på då? Jo först blev det skagenbakelser. Dessa gjorde jag som förrätt på nyårsafton och då insåg vi att detta nog var bättre som egen rätt. För de är ganska mättande. Receptet kommer från Jennys matblogg där hon har gjort dem som snittar. Jag gjorde mina större som bakelser.

7 st bakelser

21 st bitar formfranska (varje bakelse består av tre bitar bröd)
300 g färdigskalade räkor
nästan 1 dl majonäs
nästan 1 hel burk stenbitsrom
4 msk dill
ca 1 1/2 dl crème fraîche , ej lätt
3 tsk pressad citron
1 tsk salt

ca 4 dl ostbågar
ca 1,5 dl creme fraiche, ej lätt
150 g philadelphiaost, ej light

Hacka räkorna. Rör ihop majonäs, crème fraîche och dill. Smaka av med salt och pressad citron. Rör sist i räkor och stenbitsrom. Kantskär brödet. Fördela skagenröran på brödet. Lägg på en brödskiva och lägg sedan röra även på den. Lägg till sist på ett lock. Täck med folie och ställ i kylskåpet.

Någon timma innan servering är det dags för garnering. Blanda ihop crème fraîche och philadelphiaosten. Krossa ostbågarna med hjälp av en kavel i en plastpåse. Bred sedan röran på ovansidan av bakelserna samt på sidorna. Fäst sedan de krossade ostbågarna på kanterna med hjälp av en stekspade. Dekorera bakelserna med tex ostrullar, kokt ägg, stenbitsrom, skinka eller något annat gott. Servera med ett friskt vitt vin.



Till kaffet blev det en hallon- och lakritskaka, recept från Tasteline. Kakan blev jättegod men jag hade den inne lite för länge i ugnen så kanterna blev lite torra. Så nästa gång tänker jag ta ut den lite tidigare. 

3 ägg
3,5 dl socker
125 g smör, smält
3,75 dl vetemjöl
1 st citron, rivet skal
0,5 msk maizena
2 dl hallon
4 kick lakritskola
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Tillsätt smör, vetemjöl och citronskal. Smöra och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Blanda hallonen med maizenan och strö sedan hallonen över smeten. Skär lakritskolan i mindre bitar och strö även dem över smeten. 


Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Jag hade inne min i 40 minuter och då blev den lite väl torr i kanterna. Låt kakan svalna och pudra sedan över lite florsocker. Servera med vaniljglass.





- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar: