Liselott och Patrik, 2005.
Liselott och Patrik, 2015.
Det har inte hänt så mycket, eller vad säger ni? ;-)
Vad bjöd vi våra gäster på då? Jo först blev det skagenbakelser. Dessa gjorde jag som förrätt på nyårsafton och då insåg vi att detta nog var bättre som egen rätt. För de är ganska mättande. Receptet kommer från Jennys matblogg där hon har gjort dem som snittar. Jag gjorde mina större som bakelser.
7 st bakelser
21 st bitar formfranska (varje bakelse består av tre bitar bröd)
300 g färdigskalade räkor
nästan 1 dl majonäs
nästan 1 hel burk stenbitsrom
4 msk dill
ca 1 1/2 dl crème fraîche , ej lätt
3 tsk pressad citron
1 tsk salt
ca 4 dl ostbågar
ca 1,5 dl creme fraiche, ej lätt
150 g philadelphiaost, ej light
Hacka räkorna. Rör ihop majonäs, crème fraîche och dill. Smaka av med salt och pressad citron. Rör sist i räkor och stenbitsrom. Kantskär brödet. Fördela skagenröran på brödet. Lägg på en brödskiva och lägg sedan röra även på den. Lägg till sist på ett lock. Täck med folie och ställ i kylskåpet.
Någon timma innan servering är det dags för garnering. Blanda ihop crème fraîche och philadelphiaosten. Krossa ostbågarna med hjälp av en kavel i en plastpåse. Bred sedan röran på ovansidan av bakelserna samt på sidorna. Fäst sedan de krossade ostbågarna på kanterna med hjälp av en stekspade. Dekorera bakelserna med tex ostrullar, kokt ägg, stenbitsrom, skinka eller något annat gott. Servera med ett friskt vitt vin.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Jag hade inne min i 40 minuter och då blev den lite väl torr i kanterna. Låt kakan svalna och pudra sedan över lite florsocker. Servera med vaniljglass.
- Posted using BlogPress from my iPhone
Härligt att bli rejält firad 😃
SvaraRadera