lördag 24 juni 2017

Ostpaj med sommarprimörer




Förrätten under gårdagens midsommarfirande blev något nytt; ostpaj med sommarprimörer. Riktigt god och fräsch.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 krm salt
3 msk iskallt vatten

Blanda ihop mjöl och salt. Tärna smöret och fördela i mjölet. Häll i vattnet och knåda snabbt ihop till en deg.

Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i ca 30 minuter.

Fyllning
8 gröna sparrisar
4-5 salladslökar
400 g färskost tex Philadelphia
200 g lagrad riven ost tex Allerumost
Salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en avlång pajform, ca 10x20 cm och tryck ut pajdegen. Ställ i kylen.

Skär av nedersta delen av sparrisen. Hacka hälften av blasten på salladslöken. Dela resterande delen i två delar längs med. Rör ihop färskost, riven ost och blasten från salladslöken. Smaka av med salt och peppar.

Tag fram pajformen och lägg ostkrämen i pajskalet. Tryck ner sparrisen och salladslöken i ostkrämen. Lägg dem ganska tätt.


Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna. Servera pajen ljummen eller kall.


Går bra att förbereda och sedan värma på strax innan serveringen.

Recept från Matmagasinet nr 7 2017.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar