fredag 30 juni 2017

Svartpepparglass med jordgubbar
För några år sedan hittade jag ett recept på en blogg och tänkte att det där måste jag testa! Det var som sagt några år sedan och nu har jag äntligen testat. :) Svartpepparglass med jordgubbar från den fina bloggen Made by Mary. Det här var en smaksensation!

Svartpepparglass, ca 1 liter glass

4 ägg
2,5 dl strösocker
4 dl mjölk
1 vaniljstång
1 msk grovmalen svartpeppar
5 dl vispgrädde

Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Blanda tillsammans med svartpeppar och mjölk i en tjockbottnad kastrull och värm på medelhög värme. Låt vaniljstången ligga kvar i mjölken.

Vispa under tiden ägg och strösocker i ca 5 minuter. När mjölken kokat upp, plocka upp vaniljstången. Häll mjölken över äggvispet i en fin stråle, under konstant vispning.

Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm på meddellåg värme. Låt glassmeten sjuda tills den tjocknar, den får inte överstiga 85 grader celcius. Använd en digital termometer och rör i smeten så den inte bränner fast.

Ställ ner smeten i vattenbad för att svalna, rör då och då. När glassmeten är helt sval, rör ner ovispad vispgrädde. Ställ in smeten i kylskåpet med lock på och låt den svälla i ca ett dygn. Kör sedan i glassmaskin enligt anvisningar.

Jag hade ingen glassmaskin och ställde i frysen i en sockerkaksform. Försökte röra i den då och då. Det fungerar också men konsistensen blir lite isig.

Ta ut glassen en stund innan servering så den tinar lite. Vi serverade med färska jordgubbar vilket blev jättegott. På bloggen finns recept på jordgubbssås vilket också var gott. Men färska jordgubbar var snäppet vassare. :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar