torsdag 11 april 2013

En tårta med många namn

I helgen gjorde jag en sk herrgårdstårta. Tårtan går även under namnet Glömmingetårta, Brittatårta och Pinocciotårta för att nämna några namn. Det finns även olika varianter på recepten men här kommer det jag gjorde.

Sockerkaksbotten:
100 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
mandelspån

Fyllning:
3 dl vispgrädde
lite strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
1 dl lemoncurd

Vispa mjukt smör och socker fluffigt. Vispa ner 1 äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner växelvis med mjölken. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj det väl. Bre sedan ut smeten. Vispa äggvitor till hårt skum och vispa ner lite socker och vanilj åt gången. Bred ut marängen på sockerkakssmeten och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-30 min. Känn med sticka när botten är genomgräddad. Lägg ev över ett bakplåtspapper mot slutet så marängen inte blir för mycket gräddad.

Låt botten svalna och dela den sedan på mitten. Lägg ena delen på en bricka. Vispa grädde med socker och vanilj och bred ut på botten. Fördela lemoncurden över och blanda ihop lite. Lägg andra botten över med marängsidan uppåt. Färdigt!

- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar: