lördag 6 augusti 2016

Blåbärskaka med mandel

Idag fick det bli en tur till skogen tillsammans med Linus och Julia och deras mormor. Det skulle plockas blåbär och lingon.

Linus började med att plocka röda bär. Sen ångrade han sig och tömde ut de små bären han plockat. Började då att plocka blåbär istället. Sen tröttnade han på det och gav de han plockat till mig för att istället ägna sig åt att plocka kottar. :)

Efter en stunds plockande blev Linus och Julia hungriga och då fick det bli fika.


Smakade extra gott i skogskanten. En liten bit ifrån där mormor satt såg vi en ringlande kompis.


Väldigt slö var den. Vi flyttade oss till ett fikaställe en liten bit längre bort.

Efter några timmar i skogen hade vi i alla fall fått ihop lite bär.


Endel av blåbären fick dyka ner i en ny kaka som jag ville testa. Receptet kommer från Matmagasinet 2016 nr 8-9.
En blåbärskaka som inte var så söt, väldigt smakrik utav både blåbär och mandelmjöl. Riktigt god tyckte alla i familjen. :)

50 g smör
3 stora ägg
1 dl socker
3 dl mandelmjöl, 150 g
3 msk majsstärkelse (jag tog potatismjöl)
1 tsk bakpulver
200 g färska blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bröa med mandelmjöl.

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner det avsvalnade smöret och blanda runt.

Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver i en egen bunke. Blanda därefter ner detta i äggsmeten. Se till att det blir ordentligt blandat. Häll smeten i formen och häll över blåbären.


Sätt in formen i ugnen på nedersta falsen. Grädda i ca 35 minuter. Känn med sticka att kakan känns torr. Jag hade inne min i ca 31 minuter.

Ta ut och låt svalna. Pudra över lite florsocker vid servering. Vi åt den utan något till men vaniljsås passar garanterat toppen till. :)


Jättegod och smakrik kaka. :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar