lördag 6 augusti 2016

Mandelpaj med citronkräm




Kristina-dagen som infaller under fruntimmersveckan är en mycket viktig dag. Den firas årligen med fika här hemma hos oss då vi har tre Kristinor; min mamma, som heter Christina på riktigt och så jag och Julia, som heter det i andra/tredje namn.

I år bestod fikat av en somrig paj med smak av mandel, citron och hallon. Receptet kommer från Matmagasinet 2014, grillspecial.

1 paj, ca 12 bitar

Pajdeg
1 dl mandelmjöl
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 ägg

Citronkräm
4 äggulor
3/4 dl strösocker
Rivet skal av 1 citron
Ca 2 msk pressad citron (jag tar gärna lite mera)
3 dl vispgrädde

Hallon eller andra bär till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjölet med sockret. Tillsätt vetemjöl och kallt smör i bitar. Kör ihop till en deg, antingen med hjälp av en matberedare eller degkrokarna på elvispen. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt då ägget och kör ihop till en deg.

Smörj en form med löstagbar kant. Jag använde 24 cm men något större fungerar också bra. Blir ganska mycket deg. Tryck ut degen i formen. Försök att få upp kanterna lite då de sjunker ner då skalet gräddas. Ställ formen i kylen eller i frysen minst 30 minuter.

Blanda äggulor, socker, citronskal och citronsaft i en kastrull. Sjud försiktigt under ständig vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Låt kallna i vattenbad.

Ta ut pajskalet och nagga det. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ska få lite färg. Låt kallna.

Vispa grädden och blanda den med citronkrämen. Häll krämen över det kalla pajskalet strax före servering. Garnera med färska bär.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar