onsdag 3 augusti 2016

Inlagd västeråsgurka

Det är något visst med att äta sådant man gjort själv från grunden eller odlat på egen hand. För visst smakar de där små röda tomaterna från altanen godare än de du köpt i affären? :)

Egeninlagd västeråsgurka testade jag förra året och den blev så god. Kollade runt på lite olika recept och fastnade för ett från http://farbrorgron.blogspot.se/2014/03/inlagd-vasterasgurka.html?m=1. Här lägger man in gurkan i två steg vilket ger en riktigt god smak.

1 kg västeråsgurka
600 g vatten i steg 1, 200 g vatten i steg 2
2-4 tsk gula senapsfrön
200 g ättikssprit 12%
680 g strösocker
Dillkronor ca 10 st
100 g vanligt salt

Dag 1
Skiva gurkorna och lägg i en stor bunke. En mandolin är till bra hjälp. Mät upp 600 g vatten och 100 g salt. Blanda ihop detta och häll över gurkskivorna. Täck med plastfolie och låt stå framme i ett dygn.


Till en början täcks inte alla gurkor av saltlagen men bara lugn, det gör de efter ett tag.


Dag 2
Häll av gurkorna och låt dem rinna av i ett durkslag.


Ställ in dina burkar utan lock och gummilist i ugnen. Låt den komma upp i 100 grader och låt burkarna stå där i ca 15 minuter. Då är de rena.

Mät upp 200 g vatten, 200 g ättika, 680 g socker och 2-4 tsk gula senspsfrön i en kastrull.


Låt koka tills lagen är klar och sockret har löst sig.


Fördela gurkorna i glasburkarna ihop med dillkronorna. Häll på den varma lagen och alla senapsfrön. Förslut burkarna och låt svalna och ställ sedan i kylskåp.


Njut på mackan!! Men se till att göra stor sats, det går åt snabbt. :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar