söndag 23 oktober 2016

Ungsstekt lax med rotfrukter och pepparrotscreme
Jag har under väldigt många år fått undvika nästan all sorts fisk, pga magsmärtor efter intag. Tonfisk har varit undantaget. Därför har det inte lagats så mycket fisk här hemma. Men nu har jag vid två tillfällen testat att äta ugnsstekt lax och det har gått bra. :) En ny matvärld öppnades plötsligt.

Igår gjorde jag rotfrukter i ugn och en pepparrotscreme till den ugnsstekta laxen och det blev en hit. Inspiration tog jag från den fina bloggen Landleys kök. En guldgruva med recept, dryckestips och mycket inspiration.

4 portionsbitar lax (om fryst, tina)
Salt
Citronpeppar

Morötter
Gullök
Sötpotatis
Polkabeta
Vitlöksklyftor
Salt

1/2 ask färskost pepparrot
1-2 dl lätt créme fraiche
Salt
Peppar

Olja

Rör ihop färskost och créme fraiche till en créme. Salta och peppra lite. Ställ in i kylen.

Sätt ugnen på 225 grader. Jag använder luftvärme då både lax och rotfrukter ska in samtidigt.

Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Skala lök och vitlök och dela i klyftor. Vitlöken kan vara hel men skär bort den hårda änden. Lägg åt sidan. Lägg rotfrukterna i en ugnsform och skvätt över lite olja. Blanda runt så oljan fördelas över allt. Salta. Ställ in i ugnen ca 10 min.

Efter 10 minuter ta ut formen och blanda runt rotfrukterna. Lägg nu i löken och ställ åter in formen. Jag flyttade ner den längre ner så laxen får plats över. Låt stå i ca 20-30 min till. Håll koll så de inte bränns.

Lägg laxen i en form som är penslad med lite olja. Krydda med salt och citronpeppar. Ställ in i ugnen i 12-15 min beroende på tjocklek på laxen.

Servera rotfrukterna med laxen och pepparrotscremen och en sallad. Blev riktigt gott! Vilka rotfrukter och grönsaker som används kan variera. Ta vad ni har hemma eller vad ni gillar. :)- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar: