tisdag 13 december 2011

Julgodisbakandet fortsätter

Två nya godissorter har jag och Julia gjort idag. Knäck och bountybollar. Kolan vi gjorde i söndags blev verkligen lyckad och även knäcken blev superbra i år. Hade ingen mandel hemma så det fick bli sesamknäck istället, alltså knäck med sesamfrön istället för mandel. Bountybollar är kokosbollar doppade i smält choklad. Där blev det estetiska inte så bra, men jag är rätt så säker på att smaken blir kanon. :) För er som vill testa de här varianterna kommer recepten här;

Bountybollar

2 dl florsocker
100 g riven kokos
50 g smör
1/2 dl grädde
200 g choklad

Smält smöret. Blanda kokos, florsocker och grädde. Häll över det smälta smöret och blanda väl. Ställ i frysen i minst 1 h. Tag sedan ut och rulla bollar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna i chokladen och låt stelna på ett bakplåtspapper.

Ica

Sesamknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl sesamfrön
2 msk smör

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15–30 min. Rör ner sesamfrön och smör. Ställ knäckformar på en skärbräda. Fördela smeten i knäckformarna. Strö ev över lite extra sesamfrön. Låt stelna i kylen minst 2 tim.

Arlaköket

1 kommentar: