tisdag 13 december 2011

Perfekt mjukseg kola

Jag och Julia gjorde kola här hemma inför jul. Och i år fick vi till en helt perfekt kola. Receptet hittade vi här. För er som vill testa kommer det även här.

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker

digital termometer

Gör så här:

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Ställ digitaltermometern på 122 grader och sätt den i kolasmeten. Fortsätt koka på medelhög värme, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över. När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten, men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Kolan har lite olika koktid beroende på vad du använder för kastrull.

När kolan kokat färdigt häll smeten i den smorda formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar, häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Ska testa att smaksätta den med ingefära idag tror jag. Jag har en liten förkärlek till ingefära... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar