lördag 31 januari 2015

Första kursveckan klar

Då var första kursveckan för termin två påbörjad. Måndag till torsdag har jag pendlat hemifrån till Örebro och tillbaka. Det har varit tuffa dagar. Klockan har ringt 05 och sen har jag åkt vid 06. Väl hemma hinner klockan bli 19.

Men det är så roligt!! Vi har i och med den här kursen gått in lite i företagshälsovårdens kärna. Vi läser om arbetsfysiologi, ergonomi och arbetsmedicin.

Det jag tagit med mig hem är att det är livsfarligt att arbeta. :) I stort sett varenda arbete är farligt på något vis. Kontorspersonal sitter still för mycket, förskole- och skolpersonal går i för höga ljudnivåer, sjukvårdspersonal stressar och utsätts för strålning och smittoämnen, snickare utsätts för trädamm och kan utveckla allergier, livsmedelspersonal riskerar att utveckla allergier och hudåkommor då de utsätts för olika allergen och är i vatten mycket....

Men några yrken sticker ut, dessa är helt livsfarliga; frisörer är ett av dem. De har dåliga ergonomiska förhållanden och utsätts för mängder av kemiska preparat som de andas in. Dessutom är de i vatten och kan utveckla eksem....

MEN det klart farligaste du kan jobba som är .... svetsare!!! I inget annat yrke utsätts du för så mycket risker som här. Svetsar du i material som innehåller bly eller är målade med blyfärg eller som innehåller isocyanater kan du bli förgiftad. Risken att drabbas av lungsjukdomar är mycket hög. Sen har vi riskerna för ögonskador och dessutom utsätts de för stora mängder UV-ljus vilket ökar risker för cancer.... Kanske är det så att svetsare ofta har en sådan där frisk solbränna??? Nu vet ni varför.

Ja så när ni, era nära och kära, barn och vänner ska välja inriktning för framtida arbete. Ta er en funderare, tänk över om det finns eksem, allergier eller nedsättningar. Det kanske inte är några bekymmer nu att du hade atopiska eksem som liten MEN det kommer igen om du utsätts för "rätt" saker. Då kanske det inte är så roligt att ha gått en utbildning som du sedan inte kan arbeta med. ;)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar