torsdag 21 januari 2016

Kalljästa chiabatta




Idag står kvällsjobb på schemat. Energin fanns för att göra lite nybakt bröd till frukosten. Testade ett nytt recept, kalljästa chiabatta. De blev riktigt bra men nästa gång ska jag testa att höja temperaturen för att se om det ger frasigare skorpa. Receptet kommer från Bengtssons baksida.

Jag halverade receptet två gånger för att passa vårt morgonbehov. :) Detta gav 5 st chiabatta.

Ca 6 g jäst (1/8-dels paket)
1/2 msk sirap
1/4 msk salt
3 dl vatten
1/2 dl havregryn (skulle varit grahamsmjöl)
Ca 5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll i vatten och rör tills jästen har löst sig. Rör sedan i sirap och salt. Tillsätt havregryn och vetemjöl och blanda ihop. Det ska bli en ganska lös deg. Täck med plastfilm och ställ in i kylen över natten.

På morgonen. Sätt ugnen på 225 grader. Häl ut degen på mjölat bakbord. Dra ut den till en längd och dela sedan i fem bitar. Använd degskrapa om degen är väldigt lös. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper i väntan på att ugnen blir varm.

Grädda i mitten i ca 8-10 min. Låt sedan svalna på galler. Väck alla i familjen och njut av en god frukost. :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar