lördag 12 mars 2016

Gulglaserade citronbullar
Testade ett nytt recept på bullar som innehöll en liten citrontvist. Receptet kommer från Matmagasinet nr 3, 2016.

Ca 40 bullar

150 g smör, rumsvarmt smör
50 g jäst söta degar
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
Ca 1,4 l vetemjöl

Fyllning
100 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 1 citron och några droppar saft
1 uppvispat ägg

Glasyr
150 g florsocker
Ca 2 msk vatten
Gul hushållsfärg

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör tills jästen har löst upp sig. Rör i smör, socker och salt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget tills degen släpper bunken. Arbeta degen i maskin ca 5-10 minuter. Täck över degen och låt jäsa i ca 60 minuter.

Blanda till fyllningen medan degen jäser. När degen jäst färdigt tag upp den på mjölat bakbord och dela den i två. Kavla ut varje del till en stor rektangel.

Bred på hälften av fyllningen på den utkavlade delen. Rulla ihop till en rulle längs med långsidan. Dela i bullar. Lägg bullarna i formar på en plåt. Gör likadant med den andra delen.

Låt bullarna jäsa övertäcka i 30 minuter. Sätt då ugnen på 225 grader. Innan bullarna sätta in penslas de med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat vispas florsocker, vatten och gul hushållsfärg ihop till en gul glasyr. Ringla på lite glasyr på bullarna. Häll över lite kokos om ni gillar det.

Linus och Julia gillade bullarna mycket. Kul att variera de vanliga kanelbullarna lite. Även om nybakade kanelbullar är svårslagna. :)- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar