söndag 10 augusti 2014

Brödbak

Skåpen och frysen gapar tomma för att det fina vädret har gjort att jag inte bakat bröd lika frekvent som jag brukar. Så idag fick jag ta tag i detta igen. "Köp bröd då människa", tänker ni. ;) Det har jag ju gjort också men man tröttnar ju så fort på det där köpebrödet.

Så idag blev det två olika sorters bröd som bakades.

Först ut var lite grövre bröd innehållande russin och pumpakärnor. Receptet kommer från Remsans bistro och är smakrikt och gott.

16st

50g jäst
5 dl ljummet vatten
100g kesella
2 tsk salt
1 dl russin
1 dl pumpakärnor
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Häll i vatten och rör tills jästen är upplöst. Rör i resten av ingredienserna. Kör degen i maskin eller rör ihop för hand. Du kan behöva ta i mera mjöl om den blir kletig. När du fått en bra deg, låt den jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minuter.

Tag sedan upp degen på mjölat bord. Knåda igenom den och platta ut den lite. Dela i 16 bitar. Lägg bitarna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt svalna på galler.

Sen fick det bli tekakor. Tycker att det är svårt att få dem så där höga och fina. Men med det här receptet lyckades även jag. :) Hittade receptet på bloggen bakladje.blogspot.se.




16 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
0,5 dl sirap
2 msk smält smör
110 g rågsikt
780 g vetemjöl

Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över vatten och rör tills jästen smält. Blanda i de övriga ingredienserna förutom saltet. Ta inte riktigt allt mjöl. Kör i maskin i 10 minuter. Ta sedan i saltet och kör 2 minuter till.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar för att lättare hantera den. Stansa ut tekakor. Själv använder jag locket på en russinburk till att ta ut tekakor. Funkar bra. Lägg tekakorna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

Grädda tekakorna i ca 5 min i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Vad har ni för favoritbröd?

- Posted using BlogPress from my iPhone


Kräftskiva 2014

Igår gick årets kräftskiva av stapeln här hemma i Väring. Tillsammans med familjen Wersén högg vi in på kräftor, räkor, västerbottenpaj och vitlöksbröd. Det var riktigt gott och det blev som alltid en kväll med många skratt och diverse dumheter...... :)

Kvällen började med lite välkomstbubbel i form av Breezer spritzer citrus som skulle vara någon mixed drink. Smaken ja ungefär som de första gamla sportdryckerna som dök upp i affärerna för si sådär 25 år sedan. Inte jättegod med andra ord.




Till detta inte allt för goda bubbel blev det tunnbrödsrullar med skinka och västkustsallad, som var delade i munsbitar. Det är alltid gott.




Själva höjdpunkten på bordet, kräftorna. Micke, som enligt egen utsago, glömmer av från föregående år hur man skalar kräftor och räkor, åt riktigt många i år. När han väl blivit återlärd av Petra hur man skalar dem.... Ha ha ha! ;)




Västerbottenpajen fick i år bli efter Pickipickis recept och det var strykande åtgång på den.




För mig som under inga omständigheter dricker öl är det lite svår att hitta bra dryck till kräftskivan. Men i år blev det rosé i glaset och det funkade enligt min gom utmärkt. Folk som kan det här med vad som passar i dryckesväg hade säkert protesterat vilt.

Någon snaps fanns inte med på bordet i år. Trots att jag gav herrarna diverse öknamn för att påvisa hur omanligt det är att inte ha snaps på kräftskiva. Detta hjälpte föga.




Ingen kväll utan att vi ska spela något sällskapsspel. Det är alltid lika roligt. Kvällen till ära blev det Sverigespelet som inledde. Patrik protesterade högljutt först att detta var ett spel vi inte kunde spela och skulle då absolut inte vara med när jag ändå bestämde att vi skulle spela. Men det hela slutade med att även han var med och erkände sedan att han hade fel, att det var riktigt roligt. ;) Måste tilläggas att jag vann.... ;)

Senare påbörjade vi även en omgång rita och gissa, men denna spelades aldrig färdigt. Micke hann dock att briljera med sin tolkning av tv-programmet Packat och klart. Med tanke på hur han ritade detta var det en helt annan programkategori än familjevänligt reseprogram man tänkte på..... ;)

När ni har kräftskiva vad har ni för speciella rätter och dryck då?

- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 9 augusti 2014

Vi har en inneboende

Det är precis vad vi har. En inneboende under vårt altangolv. Vi vet inte vart eller vad det är. I början sommaren blev vi väl medvetna om vår gästs existens då det luktade dött djur på och kring terassen. Ni som någon gång känt lukten från en död mus vet hur ohyggligt något så litet kan lukta. Det här var sju resor värre....

Det är ju inte jättekäckt att såga upp golvet så vi härdade ut och försökte dölja odören med luktdosa från Antisimex.

Sista veckan var bedrövlig så vi ringde ut en försäkringsman som gick och lös mellan brädorna. Han hittade ett bo och Patrik fick såga upp golvet så vi fick rensa ur. Jag behöver knappt säga att ingen var hemma i boet och lukten försvann....

Efter råd från försäkringsmannen satte vi upp hönsnät så att vår inneboende inte skulle kunna ta sig in. Samt satte stora krukor precis där vi trodde att h*ns ingång var.

Tror ni det stoppade h*n? Nej då grävde den runt. Då satte vi för än mera och kände igår kväll att "ha nu är det kört". :)




Imorse när jag gick ut såg jag att h*n har försökt men inte lyckats. :) Men då har h*n hittat ett annat ställe och bokstavligt dragit bort hönsnätet..... Så nu mina vänner är det krig förklarat mot vår ovälkomne gäst. Tyvärr är ställningen just nu djuret - Liselott & Patrik 2 - 0. Men vi kommer igen!! Var så säker.


- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 5 augusti 2014

På finfika

Idag var jag ledig. Passade bra efter att ha jobbat en dag att åter få lite lugn och ro.

Denna lediga dag inföll sig så passande då min kompis Erika och hennes två sötnosar var hemma i Skövde på besök.

Så jag, Linus och Julia var hembjudna till hennes mor och far på lite förmiddagsfika. Riktigt gott fika blev vi bjudna på och det var så roligt att träffa både Erika och barnen. Det var närmare 1,5 år sedan vi sågs sist så det har ju hänt så mycket. :)







Så här såg det ut då vi sågs senast. Det var på Olivias namnkalas, våren 2013.







Idag är det stora barn som alla lekte tillsammans. Linus och Linnea hittade varandra direkt. Men Linnea tyckte ju även att det var så spännande att vara med en så stor tjej som Julia. :)

Det är alltid lika roligt att ses och jag hoppas det inte behöver gå ett år tills nästa gång.

-Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 3 augusti 2014

Sista dagen...

Japp då var den då här, den där dagen som man för fyra veckor sedan såg så lååååångt borta; sista semesterdagen. Imorgon ringer klockan 05.30 och det är bara att gå upp och göra sig iordning för jobb 7-16.

Men inte ska jag vara missnöjd. Vi har haft en toppenfin semester. Fyra härliga veckor där vi tagit det lugnt. Gjort lite utflykter här och var samt en lite längre resa till vackra Dalarna. Inte ska jag klaga, jag är brunare än på många år för att jag kunnat ligga i solen och läsa. Vi har haft strålande fint väder nästan varje dag och då det varit lite sämre har man tacksamt grejat inomhus.

Att börja jobba har ju sina fördelar också givetvis. Det blir lite mer rutin på dagarna. Man äter lite normalare, nöjer sig med vatten till maten och lever inte som om det är lördag sju dagar i veckan.....

Kort sagt, semestern har jag inget att klaga på. Men visst, det hade inte skadat med några veckor till.... ;)

Njut ni som har några veckor kvar eller kanske har ni inte haft er första vecka än. Tänk då vad som ligger framför er. ;)

Nu ser jag fram mot kräftskiva på fredag. Njutbart!! Sen kommer förhoppningsvis fina höstdagar med klar hög luft, sådana dagar jag gillar. Så att min semester är slut är inget att deppa över. Min favorittid, hösten, står ju för dörren!

- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 1 augusti 2014

Projekt orkidé





Idag arbetar jag med projekt "rädda halvdöda/ganska levande orkidéer". Detta är i stort sett det enda som pryder mina fönster inomhus. Framförallt är de vita brudorkidéerna mina favoriter.

Men nu är det inte mycket liv i dem. Vi får se om lite extra näring och vatten utomhus kan få fart på dem. ;)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Supergrill

Igår körde vi "grilla hela dagen-dag" ihop med Micke och Petra. Jag hämtade dem på förmiddagen och sen åkte de hem sena kvällen. I runda slängar kan man säga att vi körde på i 12h. :)

Lunchen blev inte så värst avancerad men grillad korv med bröd kan smaka riktigt gott det också.

Den riktiga supergrillen ägde rum lite senare. Inte så avancerat det heller egentligen, bara att det tar sin lilla tid. Vi körde på hela köttstycken, en fläskytterfilé samt ca 1kg fläskkarré i bit. På båda köttstyckena använde vi torr marinad, rub.

På fläskytterfilén hade Micke gjort en egen rub och till fläskkarrén hade jag Santa Marias chipotle- och citrusrub. Den ska vara lite rökig i smaken. Detta fick dra i kylen någon timma.

Sen grillade vi köttet på indirekt värme under lock. Till båda bitarna använde vi köttermometer inställd på 70 grader. Fläskkarrén tog nästan 2 h på sig att bli färdig och fläskytterfilén ca 1 h. Under tiden de låg på grillen penslade vi dem med hickoryglaze från Caj P.

Resultatet blev riktigt riktigt bra. Det här med långgrill på indirekt värme, under lock höjer verkligen maten ytterligare ett snäpp. För att det ska bli riktigt bra behövs också en termometer. Har ni inte testat detta så måste ni absolut göra det. Det blir så mycket bättre. :)

- Posted using BlogPress from my iPhone