söndag 25 september 2011

Idag vankas det bullar


En av mina favoritkokböcker är A piece of cake av Leila Lindholm. Där i finns hur mycket som helst som man vill sätta tänderna i. Ett av mina favoritrecept är blåbärsbullar. Det är inte mycket som slår det här bullreceptet faktiskt.






Grundrecept

18-24 bullar

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, dvs 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, ägg och smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.

Fyllning

200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2 1/2 dl blåbär, frysta eller färska
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse

1 ägg till pensling
mandelspån eller pärlsocker

Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning. Dela degen i två och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred hälften av smörkrämen över degen. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål. Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt. Gör likadant med andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån/pärlsocker. Grädda dem till fin färg långt ner i ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna och njut! Inget går upp att baka på äkta smör, man känner det direkt.

3 kommentarer:

  1. MUMS måste provas! Ser ju så gott ut! Smidig bullform du har!

    SvaraRadera
  2. Åh, vad gott. Jag kommer gärna på fika. Ikväll? ;-)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Petra; det är en vanlig muffinform. Jättesmidigt då de ej flyter ut på plåten.

    Sara; du är så välkommen så, kaffet är klart 17.30. ;)

    SvaraRadera