fredag 3 januari 2014

Glöggprovning i goda vänners lag

Glögg är kanske något som man oftast dricker innan jul men jag tänkte tipsa er även efter jul- och nyårshelgen. För glögg smakar nog som allra bäst när det är bitande kallt ute och man behöver något varmt att värma sig med. Så därför kommer inlägget nu, för kylan väntar vi fortfarande på.

När vi hade glöggprovning tillsammans med Micke och Petra hade snön vräkt ner och det var vitt och fint utomhus. Så som man vill att det ska vara under vintern. Vi får hoppas att vi får lite mer av den varan, två dagar känns lite väl mesigt även för att vara här i Sverige.


Ovanstående glögg avsmakades under kvällen. Först doftade vi, sedan smakade vi dem utan alkohol och sedan tillsattes en gnutta starkt för att se om doft och smak ändrades. De sorterna som testades var Herrljunga; lingon & pepparkaka, körsbär & likör, rom & choklad, päron & konjak, apelsin & choklad, Saturnus; Delicatoboll och hallon & lakrits samt "vanlig" Blossa glögg.


Givetvis förde vi protokoll över allt. Annars blir det ju ingen äkta provning. :-)


Koncentrationen var hög. 


Lite julgott måste man ju ha till också; lakritskola doppad i choklad, kola med smak av vanilj och flingsalt, vit fudge, polkagristryffel samt rocky road bjöds det till. :-)


 Micke och Patrik smakade på både det ena och det andra under, före och efter. 



 Vissa sorter var riktigt udda, som den är som smakade hallon-lakrits, från Saturnus. Tänk dig smågodiset hallon och lakritsdödskallar, precis så luktade och smakade den. God men inte glöggig.



Vår braskamin gick på högvarv, herrarna var lättfotade. :-)


Provningen avslutad. Patrik, Micke och Petra korade glöggen Päron-konjak från Herrljunga som vinnare. Själv ansåg jag att Apelsin-choklad från Herrljunga kom först. Det var ingen lätt sak att hitta favoriten. Däremot var vi alla väldigt överens om att Saturnus glögg med smak av Delicatoboll var vidrig. :-) Herrarna föredrog sina spetsade medan vi damer nog tyckte att de var bäst utan extra tillsatser. :-)

Har ni någon favoritglögg?

1 kommentar:

  1. Alltid kul med tester, det är väldigt spännande att se hur de andra uppfattar smaker och jämföra resultaten.

    Önskar dej en god fortsättning.

    SvaraRadera