torsdag 30 januari 2014

God men tung mat


I helgen testade vi lite ny mat recept här hemma. Receptet hittade jag på den här fina bloggen, två små kök. Det var en grönsaksgratäng med halloumi och jag valde att göra lammfärsbiffar istället för att ha grillad kyckling i. Det blev en riktig god maträtt men nästa gång ska jag göra den på lätt crème fraîche och mellangrädde då det blev bra mäktigt med vanlig crème fracihe och 36% grädde.

Sambalhet grönsaksgratäng med halloumi

1 paket skivad halloumi
2 röda snackspaprikor, delade på längden två gånger
1 squash, skivad
1 aubergine, skivad
1 gul lök, grovt hackad
12 körsbärstomater
2 dl crème fraiche
2,5 dl mellangrädde
1 msk sambal oelek
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl riven smakrik ost, t.ex. lagrad präst eller västerbotten
Svartpeppar
Smör att steka grönsakerna i
Olivolja


Lägg halloumiskivorna i botten på en ugnsform och ringla över lite olivolja. Rosta paprikabitarna i het stekpannan utan fett tills de har blivit lite sotade. Skär i mindre bitar. Skär aubergine och squash i skivor, sedan kvartar. Stek squash- och aubergineskvartarna på båda sidor i smör. Svartpeppra lite grand. Fräs löken. Blanda ner grönsaker i formen. Lägg lammfärsbiffarna som du brynt lite över grönsakerna. Blanda crème fraiche, grädde, sambal oelek, buljong och ost. Häll gratängsåsen över grönsakerna och biffarna. Peta ner tomaterna. Gratinera i 200 grader i ca en halvtimme. Servera med pasta.

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs
1 ägg
1 st citron
2 st klyftor vitlök
1 msk färsk rosmarin
salt och svartpeppar

Tvätta citronen omsorgsfullt och riv sedan skalet eller använd ett cestjärn. Finhacka vitlök och rosmarin. Tillsätt ägget i färsen, blanda i vitlök och rosmarin, krydda med salt och peppar. Forma till biffar. Stek dem i smör och olivolja till fin färg. De behöver inte bli helt genomstekta utan bara fin yta. De blir färdiga i ugnen med gratängen sen.


Till detta serverades ett franskt rött vin, Cotes du Rhone. Ett rött vin som går under benämningen kryddigt och mustigt. Vinet passade riktigt bra till. Det hade en ganska jordig ton och passar nog till flera lammrätter. 
En ny maträtt att testa inför helgen kanske? :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar