lördag 18 januari 2014

Lasagne Jamie Oliver style

Lasagne har alltid varit något som jag har rört ihop helt utan recept. Men nu snubblade jag över ett recept hos Mårtenssons där de hade tillagat lasagne efter Jamie Olivers recept. Omdömet var tummen upp och då blev jag ju också sugen på att testa. Kan ju vara kul att göra lasagne efter recept för omväxlings skull.

Detta var en maträtt som man inte slänger ihop bara så där utan det tog tid. Men har man tid så är just sådan här matlagning så rolig. :)


Först skulle olika grönsaker fräsas mjuka. Sedan i med nötfärs som bryns innan detta ihop med krossade tomater blir en mustig köttfärssås.


 I den här lasagnen finns ingen bechamelsås utan ostsåsen är istället crème fraîche blandat med riven parmesan.


Så det färdiga resultatet! Riktigt gott blev det!! :D Till skillnad från min "vanliga" lasagne hängde den här ihop bra från början då den inte var lika rinnig. Patrik var riktigt förtjust i ostsåsen. Då vi med influensa i backspegeln inte har hela smakpaletten åter måste denna vara en riktig femma, för vi tyckte ju trots sämre smak att det blev riktigt riktigt gott.


Vinet till blev det som fanns kvar från gårdagen, Coto De Imaz. Tyckte vi passade riktigt bra även här.

För er som vill testa, här kommer receptet.

Lasagne  6-8 port

2 skivor bacon
2 gula lökar, fint hackade
2-3 vitlöksklyftor, rivna
2 morötter, rivna
2 selleristjälkar, finhackade
2 tsk torkad oregano
600 g nötfärs
2 burkar krossade tomater, jag tog Mutti finkrossade tomater
salt och svartpeppar
färsk basilika
lasagneplattor
100-150 g riven parmesanost
5 dl crème fraiche

Klipp baconskivorna i små bitar och fräs dom med oreganon tills baconbitarna fått fin färg.
Lägg i grönsakerna och stek tills de mjuknar och får lite färg, ca 5-10 minuter, rör om då och då. 

Rör ner färsen, bryn snabbt och häll i de krossade tomaterna. Fyll den ena tomatburken med vatten och slå det i grytan, salta och peppra ganska generöst. Ta bort bladen från basilikan, finhacka stjälkarna och tillsätt dom i grytan. Låt såsen koka upp och sedan puttra under ett lock som ligger lite på glänt i 60 minuter, rör om då och då.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter, rör om då och då. Tycker du såsen börjar se för torr ut så späd med mer vatten. När såsen kokat färdig så river du ner basilikablad, ta i så många du tycker behövs. 

Blanda samman crème fraiche och det mesta av osten, spara lite ost till att strö över innan det ska in i ugnen.

Smörj en ugnsfast form och bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, lägg på ett lager av lasagneplattor och bred en tredjedel crème fraiche på. Bred över ytterligare en tredjedel köffärssås, lägg på lasagneplattor och sedan crème fraîcheKör på ytterligare ett varv och avsluta det hela med crème fraicheröran. Strö till sist över parmesanost.

Ställ in formen mitt i ugnen, först 30 minuter med folie sen ca 10-20 minuter utan, lite beroende på vad du har för lasagneplattor. Känn med en provsticka så du är säker på att det är klart.




1 kommentar:

  1. Så kul att du testat lasagnen och framför allt att du också gillade den. Vi gjorde en laddning senast i helgen när vi hade goda vänner här på italiensk afton och de blev också väldigt förtjusta.
    Tack för länken,
    kramar

    SvaraRadera