söndag 26 juni 2016

Nattjästa baguetter

God morgon! Inte riktigt lika strålande väder idag som igår. Men en dag med lite regn efter en dag med mycket sol är inte fel, det är bra för svampen i skogen och ordningen inomhus. ;-)




Idag önskade barnen baguetter till frukost. Undra om jag "skämmer bort" dem här hemma lite väl när det nästan blir sura miner då Linus och Julia inte får nybakt bröd på helgen....

Alla sover lite längre nu så det är lite lättare att få till ett bröd som ska jäsa lite innan det ska in i ugnen. Resultatet blir mycket godare också. Receptet kommer från koket.se och jag gillar verkligen detta recept. Har gjort det många gånger.

På kvällen

3 g jäst
350 g kallt vatten
1,5 tsk salt
450 g vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet. Blanda i salt och vetemjöl. Det behövs inte någon assistent här utan det går jättebra med en slev. Degen blir ganska lös. Täck med plastfolie och låt stå över natten, minst 8 h.

På morgonen

Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut lite mjöl på bänken och skrapa ut degen. Vik degen som ett paket. Varje sida in mot mitten och vänd sedan degen så vikningen ligger mot bänkskivan. Strö lite mjöl över och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i 40-60 minuter.



Dela därefter degen med hjälp av en degskrapa i tre delar. Dra ut dem lite och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite vatten och strö lite frön eller flingsalt över.


Sätt in plåten i ugnen och grädda i 15-20 minuter, så att baguetterna får fin färg. Ta ut plåten och låt bröden svalna lite på galler.

Väck familjen och njut av nygräddat bröd. Sätt på lite fransk musik i högtalarna och blunda. Det är nästan som du är i Paris. ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar