söndag 8 januari 2017

Tårta med kladdkaksbotten, hallonmousse och vit chokladmousse




Julias födelsedagstårta bestod av tre lager, kladdkaka, hallonmousse och vit chokladmousse. Receptet hittade jag på den här sidan https://filurmamman.wordpress.com/tag/tarta/

Jag valde att göra tårtan i en mindre form, ca 18 cm i diameter, för att få en högre tårta. Kladdkakan blev på gränsen till för mycket, det hade räckt med halva satsen. Annars funkar en 24 cm springform bra.

Kladdkakebotten
125 gram smör
50 gram mörk choklad
4 dl socker
2,25 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
3 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör därefter i ett ägg i taget. Sist blandas smöret i. Blanda alla ingridienser till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen. Känn så att ytterkanterna är fasta. Låt kakan svalna ordentligt, gärna i kylskåpet.

Sätt en anslagsring eller liknade runt kakan, gärna klädd på insidan med ett bakplåtspapper. Detta är för att kakans moussetäcke ska få jämna kanter.


Hallonmuosse
300 gram hallon (färska eller frysta)
2 dl florsocker
5 gelatinblad
100 gram philadelphiaost
2,5 dl grädde

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Koka upp hallonen och låt koka ca fem minuter. Passera hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnor. Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan i en kastrullen. Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner philadelphiaost och socker.

Värm upp hallonpurén i kastrullen. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält sedan det blötlagda gelatinet i ihop med hallonpurén. Låt svalna. Blanda sedan ihop hallonpurén i kastrullen med den i bunken.

Vispa grädden ganska fast. Blanda därefter hallonpurén med den vispade grädden. Häll över kladdkakan och jämna ut till ett platt lager. Låt stå kallt för att stelna, minst ett par timmar i kylskåpet.

Vit chokladmousse
150 gram vit choklad
2 gelatinblad
4 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst fem minuter. Vispa 3 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig.

Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt. Krama ur gelatinbladen tillsätt detta i den varma chokladen. Vänd ner grädden och rör sedan om ordentligt. Moussen blir nu ganska rinnig. Ställ den därför i kylen en stund så den blir kall. Vispa därefter upp den med elvisp så den blir fluffig.

Häll moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen några timmar.

Tag sedan bort anslagskanten eller bakplåtspappret. Jämna till kanterna så de blir jämna.


Dekorera med choklad och frukt. :) En mäktig men inte så söt tårta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar