tisdag 5 november 2013

Leilas saffran- och kardemummabullar


Försmak av julen och advent skapade jag här hemma idag. Prövad ett nytt recept, Leilas saffran- och kardemummabullar. Enligt receptet skulle det bli 14 st. Jag fick ganska många fler än det och tur var väl det. För jag tycke ändå att de blev nästan för stora och hade jag bara gjort 14, ja då hade de blivit monstruösa. ;-) Linus var med och hjälpte till och han tyckte de var riktigt goda.

Leilas saffran- och kardemummabullar ca 24 (jag ändrade lite i orginalreceptet) 

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 påse saffran
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 1 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special
  • Fyllning
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk kardemummakärnor
  • Ägg till pensling
  • Ljus sirap och vatten till pensling
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl strösocker
  1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt sedan mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter. 
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över smörkrämen.
  3. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor). Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  4. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
  5. Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.


1 kommentar:

  1. Ser jättegoda ut :) får jag nog ta och baka...... Sofia

    SvaraRadera