söndag 17 november 2013

Lingon- och kolapaj




I fredags bjöd jag på glutenfri lingon- och kolapaj på jobbet. Recept från bloggen Made by Mary.

Det var en god paj men det var svårt att få till det bra med den glutenfria pajdegen. Kommer absolut att göra den igen men då med vanlig pajdeg, gjord på vetemjöl. Ska ni göra den glutenfri tycker jag man kan minska ner mängden mjöl och smör så det blir mindre deg i skalet.

LINGONKOLAPAJ
8-10 port
pajform ca 24-25 cm i diameter

GLUTENFRI Pajbotten:
5 dl /300 gram Finax Glutenfritt Mjöl
1 msk strösocker
150 kallt smör
2 msk vatten

Fyllning:
4,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap

250 gram (ca 5 dl) lingon (det går bra med frysta och tinade)

1. Blanda samman Glutenfria mjölet med strösockret, tillsätt det kalla smöret skuret i kuber och tryck samman till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Linda in degen med gladpack/plastfolie och låt vila i kylskåp i 40 minuter.

2. Tryck ut pajdegen i pajformen och nagga botten. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter längst ned i ugnen. Låt sedan svalna på galler.

3. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelsvag värme i ca 50-60 minuter. Rör då och då i kolan med träslev. Kolan ska vara mukare i konsistensen än vanlig kola men gör gärna kulprovet för att känna av kolans konsistens innan du drar den från plattan.

4. Blanda ner lingonen och rör försiktigt runt med kolan. Häll ner i det avsvalnade pajskalet och låt svalna helt innan du serverar pajen. Den kan med fördel stå i kylskåpet i någon timma eller tre innan du serverar den.

Servera gärna med vaniljglass.

- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar: