tisdag 21 juli 2015

Tunnbröd




Vad ska man hitta på en "sommardag" som denna? En dag då regnet konstant öser ner.

Jag har bakat en hel del. Testade att göra tunnbröd från ett recept i Matmagasinet. Mina tunnbröd blev inte ett dugg lika de i tidningen men alla i familjen gjorde tummen upp. :) Vilket var det viktigaste.

Vill ni testa, här är receptet på 20 st tunnbröd.

25 g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
50 g rumsvarmt smör
4 dl rågsikt
Ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den smält.

Tillsätt salt, sirap och smöret delat i mindre bitar. Häll sedan i rågsikt och en del av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg för hand eller i maskin. Ta i mer mjöl tills degen släpper bunkens kanter.

Täck då degbunken med en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dra ut den till en rulle. Enklast att dela i 20 lika stora bitar. Forma bitarna till runda bollar och kavla ut dem till en rund tunn kaka. Ca 20 cm i diameter. Se till att bänken är bra mjölad annars är det svårt att få loss bröden.

Mina blev allt annat än runda men det funkade ändå. :)

Lägg sedan brödkakorna på bakplåtspapper på en plåt. Två får plats på varje plåt. Nagga dem med gaffel eller kavla med kruskavel.

Grädda i mitten av ugnen i 3-4 minuter. De ska ha fått lite färg.

Ta ut bröden och lägg direkt under en bakduk så de förblir mjuka.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar