Vad ska man hitta på en "sommardag" som denna? En dag då regnet konstant öser ner.
Jag har bakat en hel del. Testade att göra tunnbröd från ett recept i Matmagasinet. Mina tunnbröd blev inte ett dugg lika de i tidningen men alla i familjen gjorde tummen upp. :) Vilket var det viktigaste.
Vill ni testa, här är receptet på 20 st tunnbröd.
25 g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
50 g rumsvarmt smör
4 dl rågsikt
Ca 7 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör tills den smält.
Tillsätt salt, sirap och smöret delat i mindre bitar. Häll sedan i rågsikt och en del av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg för hand eller i maskin. Ta i mer mjöl tills degen släpper bunkens kanter.
Täck då degbunken med en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dra ut den till en rulle. Enklast att dela i 20 lika stora bitar. Forma bitarna till runda bollar och kavla ut dem till en rund tunn kaka. Ca 20 cm i diameter. Se till att bänken är bra mjölad annars är det svårt att få loss bröden.
Mina blev allt annat än runda men det funkade ändå. :)
Lägg sedan brödkakorna på bakplåtspapper på en plåt. Två får plats på varje plåt. Nagga dem med gaffel eller kavla med kruskavel.
Grädda i mitten av ugnen i 3-4 minuter. De ska ha fått lite färg.
Ta ut bröden och lägg direkt under en bakduk så de förblir mjuka.
- Posted using BlogPress from my iPhone
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar