tisdag 19 juli 2016

Trippeljästa kanelbullar




Recept på trippeljästa kanelbullar. Riktigt gott! Testa nu på semestern då ni har tid. :)

Fördeg
500 g vetemjöl
250 g vatten
250 g mjölk
50 g jäst

Deg
500 g vetemjöl
200 g socker
8 g salt
12 g kardemummakärnor
200 g rumsvarmt smör (jag tog 150 g)

Fyllning
200 g rumsvarmt smör (jag tog 150 g)
200 g socker
10 g vaniljsocker
20 g kanel
10 g kardemumma (uteslöt detta)

Börja så med fördegen. Smula jästen i en bunke. Lös upp den i lite av vattnet. Häll sedan i resterande vätska och blanda ihop med mjölet till en slät smet. Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i ca 60 minuter i rumstemperatur.


När timman har gått ska du ha en bubblig deg som ger bra jäskraft.


Mortla kardemummakärnorna och häll ner i degen, dela smöret i småbitar och klicka ner i degen. Rör ner resterande mjöl, socker och salt.


Arbeta för hand eller i maskin ca 10 minuter. Ta sedan upp degen på arbetsbänk och låt jäsa där i 60 minuter eller låt den vara kvar i degbunken och låt jäsa övertäckt i 60 minuter. Jag lät min vara kvar.





Tag sedan upp degen på mjölat bord. Dela den i två delar. Kavla ut den ena delen till en stor rektangel.


Vispa ihop fyllningen och bred hälften över degen.


Kanel och blåbär.


Kanel och choklad.

Rulla ihop längs långsidan och dela i lagom bullbitar.


Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa på en plåt, övertäckta med en bakduk i 45 minuter. Gör likadant med den andra deghalvan.


Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.



Receptet kommer från Pain de Martin.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar