måndag 21 juli 2014

Dalarna i dagarna fyra

Då var vi hemma igen, i hemmets lugna vrå. Det har varit fyra mycket lugna och sköna dagar uppe i Dalarna. Vädret har varierat, men då det regnade passade vi på att besöka rovdjursparken i Orsa. Igår var vi i och kring Rättvik hela dagen vilket passade utmärkt då vädret inbjöd till sol och bad.

Idag gick resan så åter hemåt. Hemvägen gick över Leksand och där stannade vi till vid det vackra stället Hildasholm, där vi besökte de många trädgårdarna. Ett besök här kan vi rekommendera till alla som tycker om naturen.


I lördags på väg hem från Orsa rovdjurspark svängde vi in i Nusnäs och tittade på dalahästtillverkning. Det är ju en klassiker. Hur många har foton från det att de var små, sittandes på en av dalahästarna i Nusnäs? Både jag och Patrik har det i alla fall. Nu kan även Julia och Linus svara ja på den frågan. :-)


Vi fick lära oss vad en "kyrkbåt" var för något. Som man kan gissa var det en stor båt som hjälpte människorna att komma till kyrkan då det inte fanns så bra vägnät för många många år sedan.


Dalahästar redo för målning. Söndagen spenderade vi som sagt i centrala Rättvik. Fontänen fungerade utmärkt att tvätta kladdiga fingrar i efter att ha ätit glass i stora lass. :-)


Nästan ensamma på stranden på förmiddagen. Senare var synen en helt annan. 


En lugn pipstund i vackra omgivningar. 


Julia och Linus.


Liselott.


På vägen hem åkte vi genom Leksand. Vi stannade vid det vackra huset Hildasholm och njöt av solen i de vackra trädgårdarna. Vi promenerade genom en björkallé fram till det ståtliga huset.


Julia svalkar händerna i en av de många fontänerna som prydde trädgårdarna.  


Vid huset finns ett café där man väljer sitt fika och får detta i en fikakorg. Korgen tar man sedan med sig ut i trädgården och slår sig ner där man själv vill. Så mysigt. Vi satte oss i skuggan i lusthuset och där smakade salami/briemackorna och kaffet riktigt gott. Annorlunda och så mysigt att få en egen fikakorg!


En karta fick vi över alla trädgårdarna, närmare bestämt 13 stycken. På kartan stod en liten berättelse om dem. 

Det finns så mycket mera som vi velat se när vi var här men det får bli en annan gång. Det är ju ingen mening med att bara stressa runt för att hinna med allt. Då blir det ju inget värde i det man ser. Alla i familjen är väldigt nöjda med den här lilla semestern och det blev ju riktigt bra, även om vi var påväg att åka på helt fel dag. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar