söndag 6 juli 2014

Två stycken baktips

Man skulle kunna tro att det här inlägget handlar om snyggt utformade bakdelar. :) Men tyvärr det blir två recept istället. Det känns mer hemma på min sida. ;)

Ni får här tips om två sorters bröd som jag nyligen bakat. Det ena är återkommande på mitt frukostbord när tid finnes (ork finns jämt). Det andra är ett brytbröd jag gjorde när vi firade Petra förra veckan. Inte bara passande till bufféer utan även ett got "vanligt" bröd.

Brytbröd ca 20 bullar
50 g jäst
25 g smör, rumsvarmt
5 dl vatten, fingervarmt
1 äggula
2 tsk flingsalt
1 msk mörk sirap
4 dl rågsikt
Ca 1 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Rör ut den i lite av vattnet. När den är upplöst häll i resten. Klicka i smöret, sirap, salt, äggulan, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Blanda ihop för hand eller kör i maskin. Ta så mycket mjöl att du får bra konsistens på degen.

Låt så jäsa övertäck i bunken i minst 30 minuter.

Ta sedan ut degen på mjölad bänk. Arbeta den lite och dela den sedan i fyra lika stora delar. Av varje del gör du ca 5 bollar som du lägger tätt på en plåt med bakplåtspapper.

Strö över lite mjöl och låt så åter jäsa i minst 30 minuter. Sätt nu ugnen på 250 grader.

Grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 minuter ca. Du ser när de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Perfekt som bröd till buffén men även till vanliga frukostmackor. :)
Nattjästa frallor 10 st

25 g jäst
1 dl mjölk
4 dl vatten
1,5 tsk havssalt
1 msk flytande honung
570 g vetemjöl special (vanlig funkar också)
60 g grahamsmjöl (funkar utan också)

Smula jästen i en bunke. Rör ut den i lite av vattnet. När den är upplöst häll i resterande vatten och mjölken. Blanda i övriga ingredienser. Det ska bara blandas så här behövs ingen maskin.

Täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du ställer degen i kylen. Låt stå där över natt.

På morgonen
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dra försiktigt ut den till en rektangel, ca 2 cm tjock. Dela först rektangeln på längden så du får två långa delar. Dela sedan varje längd i fem bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt vila tills ugnen blivit varm. Sätt då in och baka i ca 15-20 minuter. Låt svalna på galler och servera sedan till frukost.

Du blir dagens hjälte jag lovar. ;)

-Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar