torsdag 24 juli 2014

Nattjästa havrebröd

Testade ett nytt nattjäst bröd som jag verkligen kan rekommendera. Andra nattjästa bröd brukar oftast bli lite torra om de inte äts omgående. Dessa höll sig riktigt goda även dagen efter. ;)







Detta behövs för 12 stycken goda bullar.

2 dl havregryn
5 dl + 2 dl vatten
2 1/2 tsk salt
1/2 paket jäst
Ca 12 dl vetemjöl special
1 söndervispat ägg
2-3 msk havregryn

Koka havregrynen med 5 dl vatten och salt till en lös gröt. Låt svalna till 37 grader. Rör under tiden ut jästen i 2 dl vatten. Rör i jästblandningen i gröten.

Tillsätt det mesta av mjölet men spar lite till utbakningen. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den blir smidig.

Ta upp degen på mjölat bord. Forma två rullar och dela varje rulle i sex bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem med snittytan neråt och platta till dem lite lätt. Låt jäsa i kylskåp under bakduk i 8-12 timmar.

På morgonen nästkommande dag, sätt ugnen på 250 grader. Ta fram plåten i rumstemperatur under tiden ugnen blir varm. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över havregryn.

Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler utan duk.

Recept från Matmagasinet nr 2, 2014.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar