Detta behövs för 12 stycken goda bullar.
2 dl havregryn
5 dl + 2 dl vatten
2 1/2 tsk salt
1/2 paket jäst
Ca 12 dl vetemjöl special
1 söndervispat ägg
2-3 msk havregryn
Koka havregrynen med 5 dl vatten och salt till en lös gröt. Låt svalna till 37 grader. Rör under tiden ut jästen i 2 dl vatten. Rör i jästblandningen i gröten.
Tillsätt det mesta av mjölet men spar lite till utbakningen. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den blir smidig.
Ta upp degen på mjölat bord. Forma två rullar och dela varje rulle i sex bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem med snittytan neråt och platta till dem lite lätt. Låt jäsa i kylskåp under bakduk i 8-12 timmar.
På morgonen nästkommande dag, sätt ugnen på 250 grader. Ta fram plåten i rumstemperatur under tiden ugnen blir varm. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över havregryn.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler utan duk.
Recept från Matmagasinet nr 2, 2014.
- Posted using BlogPress from my iPhone
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar