måndag 14 december 2015

Vörtbröd

Igår fick våra vänner njuta av Glöggmys à la Liselott. Det blev en riktigt trevlig tillställning och ingen gick hungrig härifrån. Vi saknade dock två gäster som vara hemma pga förkylning, det var mycket tråkigt.

En del i detta arrangemang var julsmörgås på hembakt vörtbröd. Bröden bakades igår förmiddag och receptet är riktigt bra. Ska ni baka vört, då gör ni så här;


2 stora limpor

50 g jäst
33 cl julmust
33 cl porter
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
50 g smör
2 tsk mald pomerans
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
12 dl rågsikt
Ca 8 dl vetemjöl
1 dl russin

Pensling
1 msk sirap
1/2 dl kokt vatten

Lägg russinen i vatten. De torkar ut brödet annars. Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret. Häll i julmust och porter i det smälta smöret och låt det bli ljummet. Lös sedan upp jästen med lite av vätskan.

När jästen är upplöst häll över resten av blandningen. Blanda i sirap, avrunna russin, kryddor och rågsikt. Ta sedan i vetemjöl tills degen är hanterbar och inte kletar för mycket. Låt då jäsa under bakduk i bunken i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. När degen jäst färdigt ta upp den på mjölat bord och arbeta den lite lätt. Forma till två likstora limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt sedan jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Efter jäsning nagga bröden med en gaffel. Koka upp vatten och rör i sirap. Pensla bröden med detta innan de sätts in i ugnen, på nedersta falsen.


Grädda i ca 40 min. Du ser när de fått fin färg. Man kan använda digitaltermometer om man har en sådan. Då är de färdiga vid 98 grader.


Låt svalna på galler och känn hur gott hela huset doftar. Njut med julskinka och julmust. :)
- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar: