Vetesurdeg
Dag 1
3 dl varmt Vatten
1 msk Honung
4 dl Vetemjöl
Rör ihop vatten, honung och mjöl i en glas eller metall burk/skål. Förslut med lock eller plast. Förvara surdegen på ett varmt ställe i huset, det får gärna vara upp emot 30 grader. Skaka burken lite andra dagen.
Dag 3
1 ½ dl Vatten
2 dl Vetemjöl
Rör ned vattnet och mjölet i surdegen. Ställ tillbaka på samma ställe.
Dag 4
1 ½ dl Vatten
2 dl Vetemjöl
Samma som dagen innan.. Rör ned vattnet och mjölet i surdegen, och ställ tillbaka på samma ställe.
Dag 5
Nu kan du baka med surdegen! Om du inte har tid att göra det just idag, ställ in den i kylen och mata den med 2 dl mjöl och 1 dl vatten ungefär 1-2 gånger i veckan. Eller så kan du frysa in den i lagoma storlekar. Då är det bara att ta fram en bit nästa gång du vill baka surdegsbröd.
Vi får väl se om det är så enkelt som det låter. :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar