söndag 20 oktober 2013

När inte äkta går då får man fuska

Efter gårdagens totalkatastrof med surdegen slängde jag på kvällen ihop en fusksuris. Recept från bloggen Bara en kaka till.

Detta är en deg som jäser över natten i rumstemperatur. På morgonen bakar man ut degen till baguetter lagom till frukosten. Det här blev bra, inga missar. :)

Bröden blev dock lite smala då jag bakade ut dem något större än vad man skulle enligt receptet. Mitt sifferminne är inte det bästa på morgonkvisten. :)





Till 3 mellanstora baguetter behövs:

3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli
ca 7 dl (380 g) vetemjöl special

Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får dig en trevlig, lös deg. Lägg över plastfolie och låt stå över natten i rumstemperatur.

Nästa morgon - stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dra ut degen till en rektangel, ca 15x25 cm. Dela den i 3 lika långa delar, och mjöla snittytorna. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan du värmer ugnen till 275C.

Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa. Grädda bröden i 13-14 min, och låt sedan svalna på galler utan bakduk.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar